Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

08. 05. 2024. 21:14 >> 21:14
Čitaj mi:

IZVJEŠTAJ

Zakupnine stanova u Njemačkoj rastu, a cijene kvadrata padaju

Zakupnine u Njemačkoj rastu zbog manjka stanova u uslovima visokih troškova izgradnje i kredita. Sve to je zaustavilo građevinski sektor i potražnju, ali i smanjilo cijene kvadrata, navodi se u izvještaju udruženja banaka.

Stanovi u Njemačkoj su u prvom kvartalu bili jeftiniji za 4,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine", saopštilo je udruženje njemačkih banaka Pfandbrief (vdp).

Cijene zakupa novih stanova porasle su za 5,6 odsto. Trend rasta zakupnina neće se neće zaustaviti, ocjenjuje udruženje.

„Tržište iznajmljivanja stanova je pod ogromnim pritiskom. Potražnja uveliko nadmašuje ponudu“, rekao je izvršni direktor vdp-a Jens Tolkmit.

Troškovi izgradnje značajno su porasli posljednjih godina zbog viših kamata na kredite i znatno viših troškova rada i cijena građevinskog materijala.

U takvim uslovima opao je broj građevinskih dozvola i oslabila potražnja, što je rezultiralo nižim cijenama stanova, smatra ministar finansija.

Prema podacima udruženja banaka, cijene nekretnina najviše su pale u Minhenu, za 5,3 odsto.

Istovremeno, pad građevinske aktivnosti produbljuje „nestašicu“ stanova, podižući dalji rast zakupnina, koji bi mogao da se nastavi još neko vrijeme.

U udruženju procjenjuju da bi cijene stambenih nekretnina trebalo da se stabilizuju u dogledno vrijeme, za razliku od komercijalnih, poput poslovnih zgrada i tržnih centara.

Cijene u tom segmentu pale su skoro 10 odsto na godišnjem nivou i još se ne nazire „dno“, kaže prvi čovjek udruženja.

Proračuni su zasnovani na podacima o poslovanju više od 700 banaka aktivnih u finansiranju nekretnina, a ne na ponudama za kupovinu i iznajmljivanje koje služe kao osnova Zavodu za statistiku, napominju u vdp-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније