Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ RTS ]

29. 01. 2024. 14:31 >> 14:32
Čitaj mi:

sud isključio javnost

Počelo suđenje roditeljima dječaka koji je počinio masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar",

U Višem sudu u Beogradu počelo suđenje ocu i majci dječaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro djece i čuvara te škole. Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović rekao je uoči početka suđenja da očekuje zakonito i fer suđenje.

Sud je usvojio predlog tužilaštva da javnost isključi sa suđenja radi zaštite prava i interesa svih maloljetnih oštećenih u ovom postupku. Odbrana se protivila tom predlogu.

Sud odlučio da isključi javnost

Sud je usvojio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da javnost isključi sa suđenja radi zaštite prava i interesa svih maloljetnih oštećenih u ovom postupku.

Tužilaštvo je prilikom predlaganja da se javnost isključi vodilo računa šta je pretežniji interes - da li preteže interes javnosti da zna, ili interes zaštite maloljetnih lica u ovom krivičnom postupku.

Zbog osjetljivosti ovog postupka, tužilaštvo smatra da je pretežniji interes zaštite maloljetnika.

Sud je predlog tužilaštva usvojio i pored protivljenja odbrane optuženih i pojedinih punomoćnika oštećenih, koji su tražili da javnost prisustvuje ovom suđenju.

Porodice oštećenih će moći da prisustvuju suđenju, za razliku od novinara ili drugih građana.

Tužilac predložio da se isključi javnost, odbrana se protivi

Postupajući tužilac Nikola Uskoković predložio je da se isključi javnost radi zaštite interesa maloljetnih lica i zaštite javnog reda.

Predlogu tužilaštva se protivila odbrana, odnosno branioci porodice Kecmanović, instruktora i vlasnika streljane.

Postupajući sudija je odredio pauzu od 20 minuta kako bi odlučio o ovom predlogu.

U Palatu pravde, ispred koje je veliki broj novinara, u pratnji advokata došla je Miljana K., majka dečaka koja je u ovom predmetu optužena za držanje i nošenje oružja, dok će njegovog oca Vladimira K. dovesti iz pritvora u kom se nalazi od hapšenja 3. maja prošle godine.

"Očekujem zakonito i fer suđenje na kraju kojeg će sud osuditi optužene za krivična djela koja im se stavljaju na teret po osnovu predloženih dokaza tužilaštva i izreći predložene kazne zatvora", rekao je glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović uoči početka suđenja.

Suđenju će prisustvovati i dvojica postupajućih tužilaca Nikola Uskoković i Ivan Jevtić, kao i članovi porodice ubijenih, koji su u ovom predmetu oštećeni.

Na početku suđenja sud je odlučio, po predlogu tužilaštva, da se sa glavnog pretresa isključi javnost zbog zaštite interesa maloljenih lica.

Nakon toga tužilaštvo i odbrana bi trebalo da iznesu svoja uvodna izlaganja, dokazne predloge te da se optuženi izjasne o krivici. Suđenje je zakazano i za sjutra.

Tužilaštvo za oca dečaka predložilo kaznu od 12 godina zatvora

Pored oca Vladimira K. i majke Miljane K., optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da puca, R. I. i instruktor u tom klubu N. M.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu K. na kaznu zatvora od dvije i po godine, dok je za vlasnika strjeljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" R. I. i instruktora u tom klubu N. M. predložena kazna zatvora od po tri godine.

Vladimir K. optužnicom se tereti za krivično djelo teška djela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu to očigledno nije primjereno dječakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezbjedno, kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dječaka Miljanu K. zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog djela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsjednik Streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" R. I. i instruktor u tom klubu N. M.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematrijalne štete uslijed smrti bliskog lica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније