Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ RSE ]

26. 12. 2023. 17:06 >> 17:05
1
Čitaj mi:

NORMALIZACIJA ODNOSA

Brisel pozdravio odluku Srbije da prizna tablice Kosova

Evropska unija pozdravlja odluku Srbije da zvanično prizna registarske tablice vozila RKS koje izdaje Kosovo.

Portparol EU Peter Stano je ocijenio da je riječ o pozitivnom koraku u implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, kao i dosadašnjih obaveza dijaloga u vezi sa slobodom kretanja.

"To pokazuje da je napredak u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije moguć. Takođe, to predstavlja korak u pravom smjeru - ka boljoj regionalnoj i evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, što, u konačnici, koristi građanima regiona. Ova odluka otvara put za potpuno ukidanje režima naljepnica", naveo je Stano u pisanoj izjavi medijima.

"EU sada očekuje da Kosovo odgovori na sličan način", poručio je Stano.

Vlada Srbija je 25. decembra donijela odluku da se na teritoriji Srbije omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova sa tablicama RKS.

Ovo je saopštio direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković, potvrdivši da će se odluka primjenjivati od 1. januara 2024. godine.

Srbija je na to pristala sporazumom iz 2011. godine, postignutim između predstavnika Kosova i Srbije u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

Petković je naveo da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti postavljen disklejmer da je učešće u saobraćaju svim vozilima sa tablicama koje su izdale kosovske vlasti omogućeno iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i slobode kretanja i da se ne može tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније