Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.M.Lj. [ Beta ]

03. 08. 2024. 15:37 >> 15:37

Tužilaštvo Kosova

Uhapšeno pet osumnjičenih za ratni zločin prema civilima u 1999.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je danas pritvoreno pet osoba, osumnjičenih za krivično djelo "ratni zločin" tokom 1999.

 

Dodalo je da je to urađemo, nakon višemjesečne istrage u saradnji sa kosovskom policijom – Upravom za ratne zločine, i u koordinaciji sa bezbjednosnim institucijama i sudom.

U saopštenju piše da su privedena lica sa inicijalima D.C, D.N, N.S, S.J i M.Š.

Dodaje se da "postoji osnovana sumnja da su u saizvršilaštvu sa drugim neidentifikovani pripadnici ove grupe, naoružani i obučeni u maskirne uniforme i redovne uniforme srpske policije ili vojske, 05. aprila 1999, u ranim jutarnjim satima, izvršili akciju u selu Kokaj, Lovce, Pograđe i Ugljare".

Terete se da su "...sa namjerom i svrhom ubijali, ranjavali, žive spaljivali albanske civilne žrtve, uzimali taoce, silovali, tukli, maltretirali, fizički i psihički mučili, pljačkali, uništavali imovinu Albanaca i spaljivali ih..."

Sumniče se i da su "protjerivali albansko civilno stanovništvo, uništavali i zloupotrebljavali kulturne i vjerske objekte", za "radnje koje su sankcionisane prema lokalnim zakonima, običajima ratovanja i Ženevskim međunarodnim konvencijama i dodatnim protokolima".

Dodaje se u saopštenju da će Specijalno tužilaštvo Kosova preduzeti dalje procesne pravne radnje za navedena lica, dok ne nastavi sa istragom ovog krivičnog predmeta.

Prema zakonskoj proceduri njima će biti određeno zadržavanje od 48 sati, da će poslije toga protiv njih biti pokrenut zahtjev za određivanje mjere pritvora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније