Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 08. 2022. 14:26 >> 14:43

JAKŠIĆ ZA RADIO

Razgovori sa Stoltenbergom, bezbjednost glavna preokupacija Zapada

Nakon jednogodišnje pauze u pregovorima, danas sastanci prvog čovjeka NATO-a Jensa Stoltenberga sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Odvojeni susreti Vučića i Kurtija sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, trebalo da budu uvertira u nastavak dijaloga., nakon pauze od godinu dana u pregovorima. Za analitičara Boška Jakšića razgovori sa Stoltenbergom jasan su pokazatelj da je bezbjednost glavna preokupacija Zapada u ovom trenutku.

“Ta bezbjednosna prijetnja, rezultat je jedne izuzetno zaoštrene retorike na relaciji Beograd Priština, tokom koje se pominju i ratna dejstva i cilja ubistva i likvidacije i šta sve ne. Mislim da od toga nema ništa kao što neće biti ni bilo kakve obnove oružanog sukoba,” smatra Jakšić.

Susreti su organizovani u svjetlu tenzija 31. jula, kada su Srbi postavili blokade na sjeveru Kosova protestujući zbog najave početka primjene odluke vlade u Prištini o izdavanju dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promjeni srpskih registarskih oznaka. KFOR je povećao svoje prisustvo i patrolira na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, kažu u Kancelariji za odnose sa javnošću misije NATO-a na Kosovu.

Spremni su da intervenišu ako stabilnost bude ugrožena. Za Radio Crne Gore Jakšić kaže da od pregovora ne očekuje mnogo.

“Mislim da se lideri u Beogradu i Prištini zarad sopstvenog političkog rejtinga poigravaju patriotizmom i nacionalizmom, i da se drže te jedne vitriolske retorike, koja nikome nije od koristi sem njima. Pošto i jednome i drugome odgovara jedna takva situacija onda to znači da odgovara i status kvo, pa na osnovu toga kada se podvuče crta onda od pregovora u Briselu između Vučića i Kurtija apsolutno ne treba očekivati ništa,” kaže Jakšić.

Podsjetimo, nakon diplomatske intervencije Vašingtona, Vlada Kosova je najavila da će odgoditi sprovođenje odluka za 1. septembar. Brisel je poručio da će obje strane smatrati odgovornim “za svaku eskalaciju tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu.

Milica Mandić, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније