Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B.

05. 07. 2024. 07:42 >> 07:42
3
Čitaj mi:

VAŠINGTON OD 9. DO 11. JULA

Spajić ide na NATO samit: Podrška novom paketu za Ukrajinu

Delegacija Crne Gore predvođena premijerom Milojkom Spajićem učestvovaće na sastanku šefova država i vlada NATO članica u Vašingtonu, Sjedinjene Američke od 9. do 11. jul.

U delegaciji je pored premijera još 12 članova među kojima i ministar vanjskih poslova, Filip Ivanović i ministar odbrane Dragan Krapović.

Osim šefova država i vlada NATO članica, predviđeno je učešće i partnerskih država, i to predsjednika Ukrajine, premijera Japana, Australije, Novog Zelanda i redsjednika Republike Koreje, kao i predsjednika Evropskog savjeta i predsjednice Evropske komisije, navodi se u platformi koju je Vlada usvojila.

Samit u Vašingtonu ima poseban značaj jer će se njime obilježiti važan jubilej - 75 godina od osnivanja najmoćnijeg vojno-političkog saveza i biće prilika da saveznice još jednom pokažu svoje jedinstvo i solidarnost u odbrani slobode i demokratije.


Kako je Vlada objavila prvog dana Samita predsjednik SAD-a Džozef Bajden će upriličiti Komemorativni događaj kojim će biti proslavljena 75. godišnjica najuspješnije alijanse u istoriji.

Saveznici će na ovogodišnjem Samitu razgovarati o transatlantskoj bezbjednosti u novom geopolitičkom okruženju i razmotriti trenutnu situaciju i izazove s kojima se saveznice i Alijansa suočavaju, kao i sljedeće korake koje treba preduzeti.

“U pogledu odvraćanja i odbrane saveznici će se osvrnuti na činjenicu da NATO sprovodi najveće pojačanje kolektivne odbrane od Hladnog rata i usvojeni su sveobuhvatni planovi odbrane, dok je izdvajanje za odbranu na uzlaznoj putanji širom Alijanse gdje više od 20 članica izdvaja 2% BDP za ove potrebe”, objavila je Vlada.

Kako navode očekuje se da će na NATO Samitu lideri usvojiti novu odbrambenu industrijsku obavezu koja predviđa povećanje vojne proizvodnje i učvršćivanje dugoročne saradnje sa industrijom, što će omogućiti saveznicima da povećaju vojnu proizvodnju i razvoj odbrambenoindustrijske baze koja odgovara ovoj svrsi.

Biće održan i sastanak Savjeta NATO-Ukrajina (NUC) na nivou šefova država i vlada na kojem će učestvovati i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Na Samitu je predviđeno i usvajanje niz dokumenata, od kojih između ostalih i Zajednička NATO deklaracija, kao i izjava Savjeta NATO-Ukrajina, u kojoj će se ponoviti posvećenost saveznika nastavku i jačanju podrške Ukrajini kao i njena buduća evroatlantska perspektiva.

Učešće Crne Gore na sastancima u okviru Samita

U donosu na teme sastanka, kao i trenutnu bezbjednosnu situaciju, Samit će pružiti mogućnost Crnoj Gori da predstavi svoje nacionalne pozicije i ponovi posvećenost NATO-u i njegovim vrijednostima.

Predsjednik Vlade Crne Gore će predstaviti naše konkretne doprinose aktuelnim politikama, misijama i operacijama Alijanse kojima odgovorno pristupamo već sedam godina od ostvarenja punopravnog članstva.

Na temu odvraćanja i odbrane, istaći će posvećenost Crne Gore nastavku pružanja doprinosa aktivnostima ojačanog prisustva na istočnom krilu Alijanse kroz angažman pripadnika Vojske Crne Gore u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj, kao i da ćemo u narednom periodu nastaviti da deklarišemo nacionalne snage u skladu sa novim NATO modelom, i pružiti doprinos modernizovanoj NATO komandnoj strukturi.

U kontekstu izdvajanja za odbranu, premijer će naglasiti da je Crna Gora ove godine premašila iznos od 2% BDP za izdvajanje za odbranu i time potvrdila kredibilitet naše zemlje kao pouzdane NATO članice.

“Samit će biti prilika da Crna Gora istakne da kao odgovorna članica, odlučno pristupa realizaciji svih predviđenih zadataka, svjesna da se samo udruženim naporima može pravovremeno realizovati vrlo ambiciozna agenda NATO i, na taj način, kontinuirano osnaživati sistem kolektivne bezbjednosti”, navodi se u platformi.

U pogledu Ukrajine, kako saopštava Vlada, predsjednik Vlade Crne Gore će konstatovati da je od ključne važnosti još jednom iskazati jasnu i nedvosmilenu podršku ovoj državi u njenim nastojanjima da odbrani svoju teritoriju i, istovremeno, zajedničke vrijednosti demokratskih društava.

“Pozdraviće donošenje novog paketa mjera kojim će se osnažiti podrška Ukrajini i dati novi impuls njenoj evroatlantskoj perspektivi. Premijer će pozdraviti zavidan nivo solidarnosti i odlučnosti koje su saveznice demonstrirale u proteklom periodu kako bi pružile neophodnu pomoć Ukrajini, naglašavajući značaj koordinisanog pristupa svih međunarodnih aktera. Informisaće saveznike da smo od početka rata opredijelili značajnu pomoć za Ukrajinu”, objavila je Vlada.

Između ostalog upućeno je devet paketa vojne pomoći ovoj zemlji, a podršku smo uputili i kroz Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu (CAP).

Kako je saopštila Vlada takođe, predsjednik Vlade će istaći da planiramo da i u narednom periodu nastavimo da podržavamo ukrajinski narod.

Vezano za saradnju s državama iz indo-pacifičkog regiona, a posebno u svijetlu dešavanja u Ukrajini, predsjednik Vlade Crne Gore će istaći potrebu nastavka jačanja odnosa sa svim partnerima koji dijele naše vrijednosti i pozicije i koji se zalažu za odbranu međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.

Ponoviće važnost jačanja saradnje sa partnerima iz ovog regiona posebno u dijelu suprotstavljanja hibridnim i sajber prijetnjama.

“NATO Samita u Vašingtonu biće prilika i za organizovanje bilateralnih susreta. Paralelno sa sastankom šefova država i vlada prva dama SAD-a Džil Bajden, će organizovati Program za supružnike/ce/partnere/ke na kojem će učešće uzeti partnerka premijera Spajića”, saopštila je Vlada.

U delegaciji Crne Gore biće pored Spajića, Ivanovića, Krapovića, i Danica Mijatović, otpravnica poslova a.i. u Stalnoj misiji CG pri NATO, Linda Camaj, otpravnica poslova a.i. u Ambasadi CG u Vašingtonu, Marko Marković, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Todor Goranović, savjetnik predsjednika Vlade za bezbjednost i odbranu, Milica Perišić, savjetnica predsjednika Vlade za vanjske poslove, Milena Kalezić, v.d. generalne direktorice za NATO i politiku bezbjednosti u Ministarstvu vanjskih poslova, Radmila Perović, v.d. generalne direktorice za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane, Jovana Bojović, savjetnica predsjednika Vlade za odnose s javnošću, Želimir Pojužina, šef Kabineta ministra odbrana i Branislav Zec, drugi sekretar u Stalnoj misiji CG pri NATO.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније