Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dragana Lalević, TVCG

07. 07. 2024. 20:56 >> 20:56

Ročište sjutra

Otpušteni profesor mjesecima čeka odluku suda

Otpušteni profesor fizičkog vaspitanja iz Podgorice Ivan Bošković i dalje čeka sudsku presudu da bi se vratio na posao. Direktor škole kaže da Bošković nije dolazio na posao, i da je ulazio u konflikte, a ministarka prosvjete poručuje da će se o tom pitanju odrediti nakon sudskog epiloga. Ročište je zakazao za sjutra, 8. jul.

Već sedam mjeseci vrata škole zatvorena su za profesora fizičkog vaspitanja IvanaBoškovića. Nakon 14 godina rada u Osnovnoj školi "Marko Miljanov" na Koniku, dobio je otkaz u novembru.

"Formalni otkaz zašto je bio, stvarno ne znam. Inspekcija Zavoda za školstvo je bila i dobio sam od 64 nastavnika najbolju ocjenu 8", kaže Bošković.

Disciplinski postupak koji je vođen protiv njega obustavljen je sedam dana nakon otkaza, a Inspekcija rada je utvrdila nepravilnosti u postupku otkaza, no to nije promijenilo njegovu situaciju.

"Bavim se nekim zanatskim poslovima, samohrani sam roditelj, moram da prehranim porodicu, ali ima to i neki domino efekat - kad kažem djeci učite djeco, a oni iz strahopoštovanja mene gledaju i kažu šta tata da učimo, da prođemo kao ti", priča Bošković.

Zbog situacije u kojoj se našao i kako kaže nepravde koja ga je zadesila, Bošković je štrajkovao glađu ispred Ministarstva prosvjete, a osim te institucije obratio se i svim ostalima iz oblasti prosvjete, od kojih do danas nije dobio odgovor. Cijeli slučaj je zavšio na na sudu.

"Čekam prije svega da vidim da li će biti zakonit ili netakonit otkaz, to će biti prvo poluvrijeme. Drugo poluvrijeme će biti krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja", najavljuje Bošković.

Direktor škole Predrag Burzanović nije želio pred kameru, ali kaže da je Bošković pravio probleme na poslu, ulazio u konflikte s njim i drugim kolegama, kao i da po tri dana nije dolazio na posao bez opravdanja, zbog čega mu je uručen otkaz.

Ministarka prosvjete kaže da će sačekati sudski epilog.

"Mi smo tražili izjašnjenje od direktora škole, tražili smo i da Prosvjetna inspekcija zavšri svoj dio posla. Predmet je na sudu, čim budemo imali ishod, postupićemo u skladu s tim kakav bude ishod", kazala je Anđela Jakšić Stojanović, ministarka prosvjete, nauke i inovacija.

Ročište je zakazano za sjura, 8.jul, a ukoliko sud donese odluku da je njegov otkaz bio nezakonit Bošković kaže da će sačekati pet dana da ga Ministarstvo vrati na posao.

"Ja sam njima i kazao, kada bude ta prvostepena presuda da ću sa sve šatorom nastaviti štrajk glađu ispred Ministarstva prosvjete"; kazao je Bošković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније