Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

07. 07. 2024. 22:31

Senzacija u Francuskoj: pobijedila ujedinjena ljevica

Levičari slave dok izlaze prve projekcije posle izbora, 7.07.2024.

Prema prvim projekicama poslije drugog kruga prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj - na opšte iznanađenje - prednjači lijevo-zeleni savez. Lijevi Novi narodni front je dobio 172 do 215 od 577 mjesta.

Desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) Marin Lepen, stranka koja se nadala apsolutnoj većini, sa 115 do 155 mjesta završiće na trećem mjestu, iza Makronovog centrističkog tabora sa 150 do 180 mjesta.

Prema prvim projekcijama, nijedan od tri bloka nema apsolutnu većinu za koju je potrebno 289 mjesta.

Premijer najavio ostavku

Premijer Gabrijel Atal iz centrističkog tabora najavio je da će u ponedjeljak podnijeti ostavku. „U skladu sa tradicijom republike i mojim principima, sjutra podnosim ostavku predsjedniku", rekao je on u Parizu.Predsjednik Emanuel Makron može da prihvati ostavku ili ne. On bi sadašnji kabinet mogao da ostavi na vlasti - kao prelaznu vladu.

Predsednik Emanuel Makron i premijer Gabrijel Atal

U prvoj reakciji, predsjednik Emanuel Makron je pozvao na uzdržanost u tumačenju izbornih rezultata. „Pitanje je ko može da vlada i ko može da formira većinu", saopštila je Jelisejska palata. Prema tradiciji francuske republike, predsjednik će sačekati da vidi strukturu nove Narodne skupštine prije nego što donese odluke, navodi se u saopštenju. Predsjednik je garant državnih institucija i obezbijediće „da se poštuje volja birača".

Ispitavanja javnog mnjenja neposredno prije izbora davala su prednost desničarima

Prema anektama IPSOS-a za francuski TV/RADIO, od petka 5.jula, samo 48 sati prije izbora, situacija je izgledala ovako: Nacionlano okupljanje (RN) i njihovi saveznici na desnom spektru mogli su da računaju na 175-205 mjesta, Ljevičarski Narodni Front (NFP) na 145-175 mjesta, a Makronov centristički tabor (Ansambl ) na 118-148 mjesta. Republikanci bi dobili 57 do 67 mjesta.

Još veću prednost Nacionalnog okupljanja predskazivala je anekta koju je u četvrtak 4. jula sproveo institut za ispitivanje javnog mnjenja Ifop - RN Marine Lepen i njeni saveznici su mogli da očekuju 210 do 240 poslanika. Ljevičarski savez Zelenih, socijalista, komunista i partije levice (NFP) imao bi 170 do 200 mjesta. A partijski savez predsjednika Emanuela Makrona (A) bi osvojio 95 do 125 mjesta. Republikanci bi dobili 25 do 45 mjesta.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније