Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RSE ]

05. 10. 2024. 20:49 >> 20:49
Čitaj mi:

PROTIV SUBVENCIJA ZA FOSILNA GORIVA

Greta Tunberg privedena na demonstracijama u Briselu

Aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Tunberg bila je među desetinama demonstranata koji su uhapšeni danas zbog blokiranja puta u belgijskoj prijestonici na demonstracijama protiv subvencija za fosilna goriva.

Novinar AFP-a vidio je Tunberg, koja je i ranije bila privođena zbog građanske neposlušnosti na protestima u raznim zemljama, kako ju je odvela policija nakon što je odbila da napusti blokade.

Tunberg (21) je bila dio manje grupe demonstranata koji su se odvojili od marša koji je organizovao pokret Ujedinjenih za klimatsku pravdu koji je počeo ispred Evropskog parlamenta.

Skup je pozivao Evropsku uniju, sa sjedištem u Briselu, da ukine subvencije za fosilna goriva kako bi ostvarila svoj ambiciozni cilj da kontinent učini ugljenično neutralnim do 2050. godine.

"Ovo se neće dogoditi bez momentalnog ukidanja subvencija za fosilna goriva", napisali su klimatski aktivisti, naučnici i ekonomisti u otvorenom pismu liderima EU.

Greta Tunberg bila je 2020. predložena za Nobelovu nagradu za mir.

Stotine aktivista, među kojima je bila i Tunberg, marširalo je 2022. ulicama Stokholma do suda da podnesu tužbu protiv Švedske zbog, kako su istakli, nedovoljnog angažmana u borbi protiv klimatskih promjena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније