Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

29. 02. 2024. 11:00 >> 11:00
Čitaj mi:

SEKULOVIĆ U "LINKU"

"Manevar Milatovića se smanjuje, ako vlada bude imala rezultat"

Politički analitičar i bivši ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da bi eventualno razrješenje direktora Uprave policije (UP) Zorana Brđanina značilo pružanje ruke Pokreta "Evropa sad" (PES) ka Demokratama, odnosno procjena da im treba snažna saradnja sa Demokratskom Crnom Gorom kako bi Vlada sačuvala svoju stabilnost.

Sekulović je u emisiji "Link", na Radiju Crne Gore, postavio pitanje zašto se za inicijativu Brđanina čekalo i zašto je do nje došlo sad.

"Ono što se moglo čuti od premijera je da postoji pravna problematika i da razmatranje starijh izvještaja može biti problematično", kazao je politički analitičar i istakao da je mislio da će se za tu inicijativu čekati do juna, do razmatranja novih izvještaja UP. 

Komentarišući napuštanje partije aktuelnog predsjednika Jakova Milatovića, te isključivanje ministra pravde Andreja Milovića, Sekulović je ocijenio da je to ozbiljniji udar na kredibilitet i rejting Pokreta.

"Sa Demokratama su odnosi zategnuti vezano za poziciju direktora policije. Ukoliko dođe do razrješenja, to je pružanje ruke ka Demokratama, odnosno procjena PES-a da im teba snažna saradnja sa Demokratama da bi vlada sačuvala svoju stabilnost. To je proizvod kompromisa koji je nametnuala data situacija", rekao je sagovornik Radija Crne Gore. 

Kao jedno od rješenja nezvanično se pominje da će do izbora novog direktora, ministar unutrašnjih poslova pokrivati tu poziciju. Sekulović se nada da je pitanju samo špekulacija.

"Nadam se da do toga neće doći jer bi to bilo nezakonito. Policija mora biti politički i ideološki neutralna, direktor UP ne smije biti ni član neke partije. Pred njima je jasan put koji zakon predviđa, da se imenuje neko lice koje bi rukovodilo  policijom šest mjeseci, do raspisivanja javnog konkursa i odabira direktora UP u punom mandatu", kazao je on.

Ako i dođe do razrješenja, bivši ministar ističe da se kao vršilac dužnosti mora postaviti neko lice iz policije koje ispunjava uslove.

"Zakon propisuje da v.d. stanje može trajati najduže do šest mjeseci. Zakon je jasan, to je isto kao što ministar odbrane ne može da vrši poslove načelnika Generalštaba. Konkurs u tih šest mjeseci može da se završi, može i da ne uspije, pa da se v.d. stanje produži..."

Što se tiče Milatovićevog odlaska iz partije, Sekulović ne vidi veliku turbulenciju.

"Vidjećemo kako će ta kohabitacija da izgleda, možda bude zatezanja oko postavljenja ambasadora, ali ne vjerujem da će biti na nivou prethodne kohabitacije. Mislim da će Milatović da nadgleda rad vlade i da bude kritičar. Manevar Milatovića se smanjuje ako vlada bude imala rezultate. Ako ne bude tako i vlada bude pokazivala nestabilnost, politička pozicija Milaoviča će jačati i tu se stvara prostor  da on bude nosilac crnogorske opozicije", smatra bivši ministar. 

Na pitanje očekuje li novu partiju Milatovića, sagovornik Radija vjeruje da da do njegov formiranja neće doći brzo. 

"Sigran sam da Milatović u perspektivi ozbiljno razmišlja o partiji, čekaće da vidi da li će vlada da oslabi, da li će biti funkcionalna i kakvi će biti rezultati vlade. Ako rezultati budu dobri, motivacija za novom partijom se smanjuje. Ali, ako izostanu rezultati, onda on ovim ograđivanjem dobija dodatni prostor za političko djelovanje", kazao je Sekulović u "Linku".

Isključivanje Milovića je, ocjenjuje on, neobično. 

"Teško je komentarisati. Da li se radi o političkom manevru kojim se smiruje dio međunarodne javnosti i domaće političke aktere... U svakom slučaju, unijelo je određeni nemir u samo funkcionisanje izvršne vlasti. Milovićeva pozicija nije zavidna,  ne pamtim da je neko isključen iz partije, a da je ostao ministar", dodaje sagovornik Radija. 

Komentarišući inicijativu DPS-a za razrješenje predsjednika Skupštine Andrije Mandića, Sekulović je kazao:

"Sama posjeta Milorada Dodika je pomalo čudna, tumačim da je primarno u partijskom smislu. Da se pokaže da su Mandić i on na izvornim principima, ali i otvorilo prostor DPS-u da polako počinju da vraćaju svoje biračko tijelo koje je PES pokupio. Drugi dio priče je sužavanje manevarskog prostora za ulazak Bošnjačke strane u vlast. S te strane , posjeta Dodika je uzdrmala i zakomplikovala poziciju PES-a u kontektu inicijative da BS bude dio izvršne vlasti. "

Sekulović zaključuje da će rekonstrukcija vlade biti vrlo kompleksna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније