Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J. [ Dan ]

28. 04. 2024. 12:50 >> 12:50

isplata duga do kraja maja

Nacionalni parkovi se zadužili 100.000 da ne bi ugrozili isplatu aprilskih zarada

Da se ne bi ugrozila tekuća likvidnost Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), odnosno isplata zarada za april, to javno preduzeće se, odlukom upravnog odbora (UO), kreditno zadužilo 100.000 eura kako bi obezbijedili novčana sredstva za plaćanje opreme i radova u cilju realizacije projekta zaštite prirodnih vrijednosti parkova kroz unapređenje fizičke zaštite.

To je saopšteno portalu „Dan“ iz NPCG, na pitanja u vezi sa novonastalim kreditnim zaduženjem.

UO je odluku od zaduženju donio na elektronskoj sjednici održanoj 19. aprila. Odluka o kreditnom zaduženju donijeta je samo četiri dana nakon što su se iz tog javnog preduzeća pohvalili rezultatima i nastavku ostvarivanja rekordnih prihoda i u 2024. godini. U saopštenju od 15. aprila navedeno je da su NPCG do 14. aprila prihodovali 155.761,35 eura, odnosno za 94,78 odsto više nego lani, kada je za isti period prihod bio 79.968,50 eura.

U obrazložnju odluke, u koje je „Dan“ imao uvid, navodi se da će se sredstva iz kredita koristiti za potrebe održavanja tekuće likvidnosti do početka ljetnje turističke sezone. U obrazloženju odluke UO navodi se da se NPCG manjim dijelom finansiraju iz državnog budžeta, dok najveći dio sredstava, oko 80 odsto, čine sopstvena sredstva.

"Rizik likvidnosti postoji u zimskim mjesecima kada nema naplate naknada, posebno naplate od ulaznica u nacionalnim parkovima. Tada se troši akumulacija sopstvenih sredstava i subvencije iz budžeta. Početkom turističke ljetnje sezone, kada kreće veći priliv sopstvenih sredstava, rizik likvidnosti se smanjuje", navodi se u obrazloženju odluke UO.

Iz NPCG su objasnili zašto je došlo do kreditnog zaduženja, te da li će se novac pribavljen na ovakav način koristiti za isplatu zarada.

"U cilju realizacije projekta „Zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti“ nacionalnih parkova kroz unapređenje fizičke zaštite, potpisani su ugovori sa DOO Fond za zaštitu životne sredine. Ukupna finansijska vrijednost ugovora iznosi 176.530 eura, a u pitanju je nabavka uniformi i vozila za Službe zaštite nacionalnih parkova i infrastrukturni radovi u NP Skadarsko jezero. Učešće Eko-fonda u ukupnoj vrijednosti predviđenih nabavki iznosi 85 odsto, dok je učešće NPCG 15 odsto. Kako bi preduzeće moglo da izvrši refundaciju u skladu sa potpisanim ugovorima, potrebno je izvršiti plaćanje faktura za nabavljenu opremu i izvedene radove, a da se pritom ne ugrozi tekuća likvidnost, odnosno isplata zarade zaposlenima za april. Iz tog razloga donijeta je odluka o kreditnom zaduživanju", objasnili su iz NPCG, na čijem je čelu Vladimir Martinović.

Iz tog preduzeća navode da je za isplatu zarada zaposlenih u svim nacionalnim parkovima i Ulcinjskoj solani u martu ove godine utrošeno 291.302,34 eura.

Na pitanje zbog čega su u ovom trenutku NPCG u riziku likvidnosti, te da li to znači da se sredstva loše planiraju, da je trošeno više od planiranog, ili je neki treći razlog za trenutnu situaciju, iz NPCG su dali objašnjenje koje se navodi u obrazloženju odluke UO o kreditnom zaduženju, na koji način se NPCG finansiraju, u kojem obimu iz budžeta, a koliko iz sopstvenih sredstava.

"Prihodi se generišu iz naplate naknada koje su definisane Odlukom o visini i načinu plaćanja naknada za korišćenje dobara nacionalnih parkova. Prihodi od naplate ulaznica, čija je naplata najintenzivnija tokom ljetnjih mjeseci, čine najveći udio prihoda preduzeća", navode iz NPCG.

Do kraja maja isplaćuju dug od 8.000 eura

Iz NPCG su kazali da su u proteklom periodu redovno izmirivane obaveze po osnovu kredita koji je od strane IRF-a odobren 28. januara 2016. godine zbog izgradnje restorana na Crnom jezeru.

"Kreditne obaveze NPCG na dan 31. mart 2024. iznose 8.207,84 eura, a u pitanju su dvije mjesečne rate, pa će ovaj kredit biti isplaćen do kraja maja", saopštili su iz NPCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније