Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

28. 09. 2024. 22:47 >> 22:45
Čitaj mi:

osnovni sud u podgorici

"Donijeli odluku u skladu sa zakonom i činjeničnim stanjem"

Osnovni sud u Podgorici reagovao je na saopštenje NVO Sistem uz navode da je osumnjičenom V.Đ. ukinuto zadržavanje, da je ranije neosuđivan, te da je prijavljen za događaj od prije godinu i tri mjeseca, a da je njegova supruga tada navela da joj od tada nije prijetio.

Njihovo reagovanje prenosimo integralno:

"Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici je ukinuo zadržavanje osumnjičenom V.Đ. koji se tereti za krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici. Veoma je važno naglasiti da sud svoje odluke donosi u skladu sa zakonom i činjeničnim stanjem u spisima predmeta, pri čemu ni u kom slučaju ne "dozvoljava" niti podržava bilo koji oblik nasilja, a posebno ne nasilja nad ženama.

Međutim, lišenje slobode osumnjičenih lica može uslijediti samo ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi za to. Osumnjičeni V.Đ. je zadržan od strane tužilaštva zbog opasnosti od ponavljanja djela, iako se radi o ranije neosuđivanom licu koje je od strane oštećene prijavljeno za događaj od prije godinu dana i tri mjeseca.

Dakle, prilikom određivanja zadržavanja uopšte nije cijenjena činjenica da je od posljednje radnje koju je prijavila oštećena proteklo više od godinu i tri mjeseca i da od tada osumnjičeni i oštećena više ne žive zajedno, niti joj je, kako to oštećena navodi, osumnjičeni od tada prijetio, a pretresanjem nije pronađeno bilo kakvo oružje u njegovom vlasništvu, koji za svojih gotovo 47 godina života nikada nije osuđivan.

Zbog navedenog je nejasan zaključak da osumnjičeni ima sklonost ka vršenju krivičnih djela.

Osim toga, usljed proteka vremena od godinu i tri mjeseca, sudija za istragu je našao da je nejasan zaključak tužilaštva da će osumnjičeni obistiniti prijetnje, koje je po kazivanju oštećene uputio 11.6.2023. godine, a koje očito nije ostvario, dok je saslušan tek dva dana nakon podnošenja krivične prijave.

Naglašavamo da zadržavanje i određivanje pritvora ne podrazumijeva i oslobođenje od optužbe osumnjičenih lica za nasilje nad ženama, već će svako nasilje biti adekvatno kažnjeno od strane suda u zakonom propisanom postupku, ukoliko se dokaže da je zaista i učinjeno. S toga se ne može i ne smije od suda očekivati da u svakom slučaju u kojem se neko lice tereti za nasilje nad ženama, odmah bude i lišen slobode, iako će u svakom slučaju odgovarati za učinjeno krivično djelo". 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније