Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

K. J.

09. 09. 2024. 15:48 >> 15:49
Čitaj mi:

Osnovni sud u Podgorici

Do septembra formiran 81 predmet zbog krivičnog djela nasilje u porodici

U Osnovnom sudu u Podgorici, do 4. septembra ove godine, formiran je 81 predmet zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, pri čemu je pred prvostepenim sudom riješeno 35 predmeta do sada, dok je 46 predmeta u radu.

“U 23 predmeta okrivljeni su osuđeni kaznom zatvora u ukupnom trajanju od 20 godina i 6 mjeseci, izrečene su 4 uslovne osude i jedna kazna rada u javnom interesu. U deset predmeta izrečena je mjera bezbjednosti obaveznog liječenja alkoholičara, u četiri predmeta mjera bezbjednosti obaveznog liječenja narkomana, u dva predmeta mjera bezbjednosti udaljenje iz stana, a u osam predmeta mjera bezbjednosti zabrane približavanja. U dva predmeta je donijeta oslobađajuća presuda”, navodi se u saopštenju.

Kako su dodali iz Osnovnog suda u Podgorici, “u 23 predmeta okrivljeni su osuđeni kaznama zatvora i to, u jednom predmetu 2 godine i 6 mjeseci zatvora, u jednom 2 godine zatvora, u jednom predmetu 1 godina i 6 mjeseci, u jednom 1 godinu i dva mjeseca, dok je u pet predmeta izrečena kazna zatvora od po jedne godine".

U tri predmeta izrečena je kazna zatvora u trajanju od 8 mjeseci, u deset predmeta kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci, dok je u pet predmeta izrečena kazna zatvora ispod 6 mjeseci i to jedna od 5, jedna od 4 a tri od tri mjeseca zatvora. Izrečene su 4 uslovne osude i jedna kazna rada u javnom interesu.

"U deset predmeta izrečena je mjera bezbjednosti obaveznog liječenja alkoholičara, u četiri predmeta mjera bezbjednosti obaveznog liječenja narkomana, u dva predmeta mjera bezbjednosti udaljenje iz stana, a u osam predmeta mjera bezbjednosti zabrane približavanja. U dva predmeta je donijeta oslobađajuća presuda”, piše u saopštenju.

Kako su pojasnili, evidentna je značajno oštrija kaznena politika nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore od 12.12.2023.godine, kada su propisane strože kazne zatvora od ranije propisanih za krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici.

“Ovakvom kaznenom politikom se ukazuje svakom pojedincu u Crnoj Gori da će se na svaki oblik nasilja odgovoriti oštrom kaznenom politikom i time pokazati nulti prag tolerancije na svaki oblik nasilja”, zaključili su iz Osnovnog suda u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније