Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

19. 06. 2024. 07:19 >> 10:30
2
Čitaj mi:

berane

Od dokumenta ni traga: Ukradeni podaci o izvorišnim vodama

Ne postoje više nikakvi izgledi da se eventualno uđe u trag dokumentu pod nazivom „Katastar izvorišnih voda“  na području opština Berane, Andrijevica i Petnjica koji je izradila grupa stručnjaka još u vrijeme SFRJ i koji je nosio oznaku „vojna tajna“.

Prema riječima sagovornika Portala RTCG, ovaj izuzetno vrijedni dokument nestao je prije skoro deceniju i po iz arhive Opštine Berane.

Nade da se dokumentu može ući u trag pale su u vodu, dodaje on, kada je jednom prilikom stigao zvanični odgovor iz Vojske Crne Gore da takvog dokumenta nema ni u njihovim arhivama.

Ovaj sagovornik je rekao da je time propao sav trud koji je ulagao čitav tim stručnjaka tadašnjeg zavoda za projektovanje.

Naime, tim stručnjaka je namjeravao da sačini svojevrsna mapa izvoršnih voda na velikom području koje sada pokrivaju tri opštine.

Riječ je o dokumentu koji je čuvan više od četvrt vijeka, sa namjerom da jednom bude iskorišćen i u komercijalne svrhe, da bi nestao iz arhive bivšeg opštinskog sekretarijata za poljoprivredu. 

Originalni dokument, postoji vjerovatnoća, najvjerovanije je ukraden, a tretira se da je stradao u požaru. 

"Najbolje je reći da je vrijednost neprocjenjiva. Taj dokument se u vrijeme kada je rađen vodio kao vojna tajna. Ne znam kada je sa njega skinuta oznaka tajnosti, ali je ta oznaka 'vojna tajna' do trenutka nestanka stojala na debelim koricama. Zato je bila i poslednja nada da  bi neki primjerak tog dokumenta mogao biti arhivskomom maetrijalu Vojske Crne Gore", kazao je taj sagovornik.

Ovaj čovjek podsjeća da je katastar izvorišnih voda svojevremeno kao vrlo vrijedan dokument čuvan više od trideset godina.

"U tom obimnom dokumentu koji je očigledno nastao kao plod dvogodišnjeg terenskog rada, dati su podaci za tri hiljade izvora  na području sadašnjih sadašnjih opština Berane, Andrijevica i Petnjica - o kapacitetu i temperaturi vode u četiri godišnja doba, nadmorskoj visini, načinu prilaza, široj i užoj lokaciji, geološkom sastavu okoline, mogućnosti kaptiranja, kao i mogućnosti eventualnog zagađivanja", priča ovaj sagovornik.

On objašnjava da je svako izvorište prema tom dokumentu čak ispitano u pogledu fizičke, hemijske i bakteriološke ispravnosti vode, što bi moglo biti promjenjivo i jedino što bi danas u njemu trebalo ponovo provjeriti. 

Upravo na osnovu ovog dokumenta utvrđeno je da na području terena koji je istraživanjem obuhvaćen, a koji se sada prostire na tri opštine, postoji najmanje trideset izvora pitke vode koji zadovoljavaju sve kriterijume da bi mogli da se koriste u komarcijalne svrhe, ali do sada ni jedan nije za to upotrijebljen, ne računajući  one koji se upotrebljavaju za snabdijevanje  naselja. 

"Naravno, od tih tri hiljade izvora nijesu svi za komercijalne svrhe. Ali preko trideset ima kapacitet od pet do 50 litara u sekundi. Među njima bi se sigurno nekoliko našlo koji zadovoljavaju sve kriterijume da bi mogli biti ponuđeni za koncesije. Ako bi se neko pojavio i izgradio makar jednu fabriku za flaširanje,  to bi za ovu siromašnu sredinu bio dobitak", smatra ovaj čovjek.

On zaključuje da bi sada, kada bi se krenulo iznova da se sve radi, trebalo ko zna koliko novca.  

"Kada bi se sada čitava lokalna administracija angažovala da ponovo napravi ovakav dokument, za taj posao trebalo bi možda i dvije godine, a da pri tome ništa drugo ne radi. Sada vam je je jasno zašto smo insistirali da se katastar izvorišnih voda pronađe", kaže sagovornik Portala RTCG.

Da je dokument pod tim nazivom postojao, i da je dugo nosio oznaku vojne tajne, "nezgodno" svjedoče još samo rijetki. Od stručnjaka koji su ga za potrebe vojske i Berana, tadašnjeg Ivangrada, izrađivali prije AB revolucije, danas mnogi neki nisu među živima, ili nisu više u Beranama. 

"Sve je manje nade, ili je skoro više nema, da se može spasiti ogromni rad i trud koji je ulagala čitava ekipa stručnjaka iz vremena bivše Jugoslavije za generacije koje dolaze. Nisu oni krivi niti su mogli znati da oni koji su izvršili prevrat u takozvanoj AB revoluciji, neće mnogo misliti na buduće generacije", kaže sagovornik Portala RTCG.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније