Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

28. 09. 2024. 17:02 >> 17:16
Čitaj mi:

"PRAVDA ZA SVE"

Povorka ponosa u Podgorici: "Đe su naša prava"

Parada ponosa održana je danas u Podgorici, a učesnici su zatražili usvajanje zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja i poručili da je ljudsko pravo da svako bude ono što jeste. Okupljeni su nosili zastave duginih boja i transparente, "Pravda za sve", "Nećeš mi ti određivat" i "Đe su naša prava".

Dvanaesti Montenegro Prajd održan je pod sloganom "Đe su naša prava?".

Iz asocijacije Spektra Iskra Đurišić je rekla "borimo se za naša prava a i za našu budućnost koja je često neizvjesna".

"Samoopređenje je sloboda a mi živimo u svijetu koji nas osuđuje. Zato pitamo: đe su naša prava? Poručujemo, mi smo ovdje i nastavljamo da se borimo. Neće nas ućutkati", rekla je Đurišić. 

                                                                                                             Izvor: PR centar

Zahtijevaju zakon o prepoznavanju identiteta transrodnih osoba, da im se dozvoli hormonska terapija, i da se dozvole istopolni brakovi. 

Izvršna direktorica Kvir Montenegro Staša Baštrica rekla je "naša država ne štiti sve svoje građane"."Nećemo da ćutimo pred sistemom koji nas marginalizuje. Imamo pravo da imamo koga želimo i da budemo ko god želimo. To su prava koja treba svako da ima bez izuzetka. Inkluzija je obaveza, tražimo pravdu i ravnopravnost", rekla je Baštrica. 

Danijel Kalezić je zahvalio svim političarima koji nijesu odvje, ističuči da LGBT prava u minuloj kampanji nijesu ni pomenuta. 

Učesnici su se okupili na Trgu nezavisnosti. 

Povorka je od Trga nezavisnosti krenula ulicom Slobode, zatim Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog i Bulevarom Stanka Dragojevića, gdje su skrenuli i prošli Bokeškom ulicom.

Učesnici su zatim prošetali ulicom Miljana Vukova, Trgom Balšića, Vučedolskom ulicom, Ulicom slobode i vratili se na Trg nezavisnosti.

Prisustvovali su ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, Milica Kovačević iz CDT-a ali i predstavnici LGBT organizacija, i diplomatskog kora.  

Organizatori povorke kazali su ranije da je cilj događaja da skrene pažnju na prava LGBT+ zajednice i njihovu borbu za ravnopravnost i samoodređenje, uz naglasak na ključne zahtjeve za usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja.

Povodom Dvanaeste Povorke ponosa LGBT osoba „Montenegro Pride 2024.“, više ulica od 12 sati su zatvorene za saobraćaj. Kako je saopšteno iz Uprave policije, za saobraćaj biće zatvoren Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, zatim dio od raskrsnice ulice Marka Miljanova do raskrsnice ulice Jovana Tomaševića, Bulevar Stanka Dragojevića, Ulica slobode, ulica Miljana Vukova, ulica Novaka Miloševa, ulica Balšića, Hercegovačka ulica, Trg Balšića, Vučedolska ulica i Karađorđeva ulica.

“Ove ulice biće povremeno otvorene za saobraćaj shodno procjeni rukovodioca obezbjeđenja”, istakli su iz policije.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније