Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

09. 05. 2024. 10:10 >> 10:30

HUSIĆ

Izmješta se sidrište iz Dobrote, sigurnost plovidbe na prvom mjestu

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama inicirala je izmještanje sidrišta preko puta Fakulteta za pomorstvo u Kotoru, jer predstavlja smetnju za sigurnu plovidbu u tom dijelu Bokokotorskog zaliva, kazao je v.d. direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Haris Husić.

"Trenutno sidrište je pozicionirano tako da remeti siguran prolaz plovilima koja uplovljavaju, odnosno isplovljavalju iz Luke Kotor ili se kreću tim dijelom zaliva. Sidrište je problematično zbog konfiguracije terena. Radi se o veoma uskom prolazu, koji u nekim njegovim djelovima iznosi od 500 do 600 metara. Konkretno, riječ je o području od Svetoga Matije do same Luke Kotor. Sidrište koje je do sada postojalo ispred pomorskog fakuleteta u Dobroti, predstvlja opasnost za sigurnost pomorske plovidbe", kazao je v.d. direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Haris Husić.

Za vrijeme kada je brod na sidrištu, na lokaciji Dobrote, jahte, brodovi, motorni čamci i ribarski brodovi, kako navodi Husić, nisu u mogućnosti da sigurno plovi tim dijelom i istovremeno poštuje Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe, odnosno ne mogu držati propisano rastojanje od obale.

"Problematična je i udaljenost samog sidrišta od obale, jer u slučajevima oranja sidra ili neke neprevidive situacije u smislu gubitka propulzije ili blackout-a, vrlo je vjerovatno da bi došlo do katastrofe nesagledivih posljedica i da bi imali velikih problema. Zbog toga smo inicirali uklanjanje tog sidrišta", istakao je Husić.

Sidrište će biti izmješteno na osnovu Vladinog zaključka, a predloženim Aneksom 1, Ugovora o prvenstvenoj koncesiji iz predmeta ugovora briše se dio namijenjen za potrebe sidrišta Luke Kotor, koji obuhvata akvatorijum na lokaciji Dobrote-sidršte, preko puta Fakulteta za pomorstvo.

"Predmetno sidrište biće izmješteno na dvije nove lokacije, odnosno, biće forminara dva nova sidrišta, na lokacijama Uvala Kamenorovići i Uvala Orahovac. Predložena izmjena će se primjenjivati od 1. novambra, kako se ne bi ugrozile postojeće rezervacije, kredibilitet Luke Kotor i države kao turističke destinacije", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније