Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Igor Pejović, TVCG

18. 04. 2024. 07:30 >> 09:24
Čitaj mi:

SOPRAN ANĐELA BRAJOVIĆ

Scena i opera su moj san, u Beranama uskoro solo pjevači

Sopran Anđela Brajović jedini je profesor solo pjevanja na sjeveru Crne Gore, i zahvaljujući njoj Berane će uskoro imati svoje prve solo pjevače. Iza sebe ima brojne nastupe i nagrade, ali i solističke koncerte. Muzikom se bavi od ranog djetinjstva, a talenat je, kaže, naslijedila od koji se godinama bavio crkvenom muzikom.

Osim Anđele muzički su obrazovane i njene dvije sestre što je, kako kaže, prava rijetkost. A rijetkost je i otići iz glavnog grada na sjever zemlje, budući da se najčešće dešava da mladi sa sjevera, u potrazi za boljim životom, odlaze u Podgoricu.

"Zbog porodičnih razloga, suprug je ljekar, i onda smo poslom njegovim otišli tamo na sjever. Nijesmo nikad imali iskustva sa tim dijelom države, i bilo nam je sve novo. Od mentaliteta do ljudi koji su vrlo gostoljuvi. Podgoričani, da budem iskrena, su malo uskraćeni za to neko znanje o ljudima koji žive tamo", kazala je Anđela u emisiji Mladovanje na Televiziji Crne Gore (TVCG).

Podgoričanka u Beranama

Vremenom se, kaže, otvorio smjer za solo pjevanje i đaci su počeli da dolaze da se interesuju: "Jedino Berane imaju taj smjer i tamo predajem solo već pet godina. Vrlo interesantno, djeca su pretalentovana, imaju baš divne glasove, mnogo su muzikalni i otkako radim sa njima uvijek sam imala lijepe glasove i puno materijala za rad".

"Tako da jednoj Podgoričanki u Beranama je jako lijepo, bilo je i meni i suprugu teško u početku, ali nekako u ljubavi, kad smo zajedno, sve ide normalno i lijepo", priča Anđela.

Od tri generacije sa kojima je radila, šestoro djece je poželjelo da budu solo pjevači: "Mnogo sam ponosna na njih, što sam iskreno njima pristupila i što sam baš iz dna srca se posvetila njima i poželjeli su da i oni sjutra budu solo pjevači. Pa bože zdravlje i Berane će imati svoje solo pjevače uskoro".

Govoreći o svojoj profesiji i tome koliko je ona perspektivna u Crnoj Gori, kaže da je najveći problem što naša zemlja nema opersku kuću: "I tu imamo problem sa onim solo pjevačima koji žele scenu, uloge, koji žele da razne umjetnosti, od glume, plesa do operskog plesa spoje u jednu, a to je opera. To je skupa i zahtjevna institucija koja zahtijeva operski hor, orkestar, dirigente, scenografe, razne kostime".

Nada se, ipak, da će u Crnoj Gori u budućnosti i operska muzika doživjeti procvat, "jer se iz godine u godinu stalno rađaju novi solo pjevači".

Za sebe kaže da je scenski tip, te da su joj operske uloge uvijek bile najveći izazov.

"Ali scena i opera su moj san. Kao što znamo mi nemamo operu, ja bih izuzetno voljela da tako nešto doživim za pet godina i to bi za sve nas koji volimo scenu bio jedan događaj, velika stvar", kaže naša sagovornica.

Nagrade važne za razvoj umjetnika

Nagrade joj mnogo znače i one su, kako je naglasile, jako bitne za napredak bilo kojeg muzičara: "Za mene su takmičenja i nagrade bile uvijek od najveće važnosti. Na takmičenjima možemo naći velike umjetnike, žiri...operske primadone, muške glasove, sa kojima imate priliku da razgovarate, da čujete savjet, kritiku i za mene su to najveća iskustva".

Na pitanje kakva je muzička kultura mladih u Crnoj Gori i kakvu muziku oni danas slušaju, Anđela odgovara: "Pa što se klasične muzike tiče nije dominanta i ne servira se stalno, mlađi su dosta neinformisani što se tiče muzičke umjetnosti, kulture i klasične muzike generalno".

Uzore nema, ali intenzivno sluša Mariju Kalas, Renatu Tebaldi. Privatno voli da sluša etno, tradicionalne pjesme, horsku muziku, ruske romanse...

"Odrasla sam i uz crkvenu muziku pa sam zadnjih pet godina vođa dječjeg crkvenog hora, onda se i zbog tog mog angažmana susrijećem sa crkvenom muzikom, pa i to dosta slušam. A nekako mnogo volim džez i kad smo u porodičnoj intimi džez je često na repertoaru", kazala je Anđela.

Pored solo pjevanja njena prva i najveća ljubav su porodica, suprug, djeca, roditelji i sestre.

"Što sam starija sve više to razumijem i zahvalna sam što sam u svojoj zemlji, što mogu da ih vidim i dijelim najljepše momente sa njima. Moja ambicija što se tiče operske muzike su još veće i nijesu u okvirima ovog što radim. Nadam se da će doći to neko drugo vrijeme, a ako je umjetnik ambiciozan i želi veće stvari mora preći granice naše države. Nijesmo adekvatni da bi jedan ambiciozan umjetnik mogao da bude skroz zadovoljan", zaključuje Anđela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније