Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

04. 01. 2023. 14:22 >> 14:18

IKOVIĆ PORUČIO

"Rješenje za Pljevlja nijesu besmislene akcije i dodvoravanje građanima"

Rješenje za situaciju u vezi sa alarmantnim stanjem kvaliteta vazduha u Pljevljima nije ni lako, ni jednostavno, i ne može se prevazići nijednom populističkom mjerom, dodvoravanjem građanima ili sprovođenjem besmislenih akcija sa stranački motivisanom političkom pozadinom, saopštio je Vuk Iković iz pokreta "Preokret".

"Rješenje je da za početak Crna Gora treba da zabrani prodaju uglja za grijanje i omogući građanima da po povoljnim cijenama koriste energente koji manje zagađuju okolinu. Zbog povećanja cijene drveta i zbog njegove sve teže dostupnosti građani se sve češće opredjeljuju za ugalj sto je dodatno pogoršalo kvalitet vazduha u Podgorici. Potreban nam je potpuno drugačiji pristup načinu života, načinu grijanja, prevoza i proizvodnje električne energije. Tako ćemo imati i čist vazduh ali i preduslov za veće plate", navodi se u saopštenju Ikovića.

Dodaje da ključni izvori električne energije treba da budu solarne i vjetroelektrane, a hidroenergija treba biti podrška sigurnom sistemu snabdijevanja.

"U Crnoj Gori godišnje oko 1.000 građana izgubi život zbog zagađenog vazduha. Prema Evropskoj agenciji za životnu sredinu u Crnoj Gori je u toku 2020. godine usljed zagađenog vazduha preminulo 920 osoba. Građanin Pljevalja udiše najmanje svaki drugi dan zagađeni vazduh. Svaka peta smrt u Pljevljima se pripisuje zagađenju vazduha, svaka osma u Nikšiću i svaka sedamnaesta u Podgorici", ističe Iković.

Podsjeća, zbog preuranjene smrti usljed zagađenja vazduha Crna Gora ima godišnje troškove oko milijardu eura, a na Islandu manje od 100 miliona eura – preko 10 puta manje.

"Strateška dokumenta iz oblasti zdravstva su predvidjela da će zdravstveni sistem biti jednako dustupan svima i da ćemo postati zdravo društvo, ali sistem je postao još više nepristupačan što dodatno otežava liječenje ljudi zbog zagađenog vazduha. Dakle, za dramatičnu situaciju je potrebno oštro rješenje koje na prvom koraku može djelovati da je teško sprovoditi, ali uz nešto više napora nadležnih ono ne samo da može biti realno, već može postati model kako se problemi rješavaju, a ne od njih da se pravi populistička predstava dodvoravanja biračima", zaključuje Iković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније