Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

06. 09. 2022. 07:49 >> 09:04

ŠĆEPANOVIĆ

Objedinjavanje ministarstava prosvjete i nauke, korak nazad

Ponovno objedinjavanje ministarstva prosvjete i ministarstva nauke značilo bi korak nazad, kazala je ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović. Ona je gostujući u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”, kazala da se pokazalo da je objedinjavanje tih ministarstava 2020. godine rezultiralo stagniranjem nauke i predlaže da se nauka, inovacije i visoko obrazovanje izdvoje u jedinstven resor.

“Njihovo ponovno ujedinjavanje značilo bi korak unazad, jer je Crna Gora 2010. godine prepoznala značaj izdvajanja nauke, tako da u 2011. imamo samostalno ministarstvo koje se krajem 2020.  spojilo sa ministarstvima prosvjete, kulture i sporta. Svjedoci smo da nam je nauka u tom kompleksnom ministarstvu stagnirala u prethodnih godinu i po. Nije tu niko kriv, jer je prosvjeta toliko kompleksna, toliko ima raznolikosti u tom resoru koji su različiti od ministarstva nauke tako da teško možemo da nađemo zajednički jezik”, kazala je Šćepanović.

Istakla je da je nezgodno i budžetiranje jer je izdvajanje za nauku izuzetno malo u odnosu na izdvajanje za prosvjetu, tako da ministarstvo postaje minornije kada je rije o jedinstvenom resoru.

“Nauka je neraskidivo vezana sa sektorom visokog obrazovanja, tako da bi predlog Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja i šire naučno-istraživačke zajednice bio da izdvojimo nauku, inovacije i visoko obrazovanje u jedinstven resor jer imamo uspješne primjere takvog objedinjavanja u svijetu. Smatramo da bi to bio pun pogodak”, kazala je ona.

Naučno-tehnološki park do proljeća

Kada je riječ o Naučno-tehnološkom parku kazala je da radovi teku finom dinamikom. Krajem ove i početkom naredne godine očekuje se završetak građevinskih radova.

“Kada su u pitanju građevinski radovi mnogo toga može uticati na njihovo usporavanje što je u kategoriji više sile. Može se to malo odužiti, ali u svakom slučaju očekujemo završetak za nekoliko mjeseci. Nakon toga trebalo bi da uslijedi opremanje tog prostora kako bi zaista mogao da bude mjesto susreta kreativnih pojedinaca i kompanija”, kazala je ona.

“To dođe negdje na proljeće kako sada stvari stoje”, dodala je ministarka.

Iskoristiti znanje od hakerskih napada i preduprijediti nove krize

Govoreći o hakerskim napadima, kazala je da ovu krizu treba iskoristiti i sa tim novim znanjem preduprijediti nove.

“Imamo kvalitetan i stručan kadar, ali smo zahvalni što dobijamo pomoć od drugih država. Uskoro počinje s radom centar za sajber bezbjednost i nadam se da će nam u budućnosti pomoći da spriječimo ovakve situacije”, istakla je ministarka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније