Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G. [ Mina ]

11. 07. 2022. 18:25 >> 18:53

VOJINOVIĆ - ARDELEANU

Intenzivirati saradnju u oblasti visokog obrazovanja

Crna Gora i Rumunija trebalo bi intenzivirati saradnju u oblasti visokog obrazovanja, poručeno je sa sastanka ministra prosvjete Miomira Vojinovića i rumunskog ambasadora Mateija Viorelea Ardeleanua.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, glavna tema sastanka odnosila se na unapređenje saradnje na polju obrazovanja, kao i intenziviranje već započetih projektinih aktivnosti između dvije države.

Ardeleanu je, kako se navodi, istakao dva projekta koji su u fazi implementacije.

Prvi projekat je, prema riječima Ardeleanua, odobrila rumunska agencije za međunarodnu saradnju “RoAid” i sprovodi se u Osnovnoj školi “Boško Buha“ u Pljevljima.

“U pitanju je donacija laptop računara, smart tabli i projektora. Druga škola u kojoj se projekat implementira je Osnovna škola “Savo Pejanović” u Podogorici, gdje se radi o donaciji video projektora i knjiga”, naveo je on.

Ardeleanu je napomenuo da je u toj školi započet i besplatan kurs rumunskog jezika.

To, kako je dodao, predstavlja dobru osnovu za razvijanje ovog vida saradnje i na nivou visokog obrazovanja, imajući u vidu zainteresovanost univerziteta u Krajovi za slanje profesora koji bi crnogorske studente podučavali rumunski jezik.

Ardeleanu je kazao da je uvjeren da se na univerzitetskom nivou saradnja može produbiti u okviru Erasmus plus programa, kroz razne programe mobilnosti.

“Uzimajući u obzir dosadašnju dobru saradnju koja se odvijala u okviru zajedničkih evropskih inicijativa, Vojinović se, kako se dodaje, saglasio da bi se ona trebala intenzivirati, naročito u oblasti visokog obrazovanja”, kaže se u saopštenju.

U tom kontekstu, kako se dodaje, Vojinović je rekao da je spreman da podrži sve aktivnosti koje će doprinijeti učvršćivanju odnosa dvije prijateljske države.

Poseban akcenat Ardeleanu je stavio na sprovođenje pojekta “bratimljenja” gradova dvije zemlje, u okviru kojeg su već potpisani ugovori između gradonačelnika Alba-Julije i Cetinja, kao i Krajove i Kotora i Podgorice.

Navodi se da je predviđeno bratimljenje Kolašina i rumunskog grada Rašnova, zbog čega je Vojinović rekao da je posebno zadovoljan, ističući da u tom kontekstu kultura i obrazovanje igraju značajnu ulogu.

Imajući u vidu proces pristupanja Evropskoj uniji koji je u toku u Crnoj Gori, Vojinović je poručio da su državi dragocjena iskustva Rumunije na evropskom putu.

On je rekao da je uvjeren da će i Crna Gora, uz pomoć i podršku te prijateljske države, moći da prevaziđe sve prepreke na tom putu i pridruži se evropskoj porodici naroda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније