Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

06. 10. 2023. 17:10 >> 17:20

POTPISAN MEMORANDUM

Studentima stipendije i mogućnost da studiraju u Mađarskoj

Memorandum o saradnji između mađarskog Ministarstva vanjskih poslova i crnogorskog Ministarstva prosvjete potpisan je danas na marginama 2BS foruma koji se održava u Crnoj Gori.

Memorandum su potpisali ministar prosvjete Miomir Vojinović i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, a u pitanju je saradnja u okviru programa "Stipendium Hungaricum" za period 2024-2026.

Kako napominju u Ministarstvu prosvjete, Memorandum je izuzetno važan za unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja, prevashodno za promovisanje mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja, jer je ona prepoznata kao prioritet u strateškim dokumentima, kako na nacionalnom, tako i na nivou Evropske unije.

Broj stipendija koje mađarska strana na godišnjem nivou dodjeljuje crnogorskim studentima iznosi trideset pet (35), pri čemu se stipendije alociraju za bachelor, master i doktorske studije.

"Nakon potpisivanja, upriličen je sastanak na kojem se ministar Vojinović zahvalio na dosadašnjoj podršci koju Mađarska pruža Crnoj Gori u oblasti obrazovanja. On je siguran da će crnogorski studenti u Mađarskoj sticati znanja i vještine neophodne modernom tržištu rada. Ministarstvo prosvjete će zajedno sa Univerzitetom Crne Gore učiniti sve da se na najbolji način iskoriste svi potencijali stipendija koje će biti ponuđene u narednom periodu kroz realizaciju potpisanog Memoranduma", navode u saopštenju.

Ministar Sijerto naglasio je da Mađarska želi da učini svoj sistem visokog obrazovanja međunarodnim kroz prisustvo studenata iz drugih zemalja, tako da će studenti iz Crne Gore doprinijeti ispunjavanju ovog cilja.

Mađarski ministar je zahvalan što Ministarstvo prosvjete u kontinuitetu promoviše ove stipendije kod visokoškolskih obrazovnih institucija u Crnoj Gori, uz zahvalnost Mađarske što 29 svršenih studenata iz Crne Gore veoma aktivno doprinose uspješnom funkcionisanju velike alumni zajednice.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније