Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nor Nandži - BBC kultura  [ BBC ]

03. 10. 2024. 13:11   >>  14:16

Humanitarni rad: UNICEF se žalio na organizaciju supermodela Naomi Kembel

Istraga je pokazala da organizacija Fashion for Relief nije prosleđivala onoliko novca koliko je obećala.

Naomi Kembel
Getty Images

Dečiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) prijavio je dobrotvornu organizaciju britanskog supermodela Naomi Kembel Fashion for Relief Komisiji za humanitarni rad.

Ogranak UNICEF-a u Britaniji rekao je za BBC Njuz da nikada nisu bili partneri sa ovom organizacijom i da nisu dobili nikakva novčana sredstva, prikupljena na događaju, održanom 2019. godine, gde se navodno prikupljao novac za njih.

Komisija za dobrotvorni rad potvrdila je da im je UNICEF poslao „izveštaj o ozbiljnom incidentu" 2022. godine.

Naomi Kembel je krajem septembra zabranjeno da se bavi humanitarnim radom pošto je ova regulatorna agencija utvrdila su sredstva potrošena na luksuzne hotele i spa centre.

Ni Kembel ni Fashion for Relief nisu odgovorili na zahtev da prokomentarišu žalbu UNICEF-a.

Fashion for Relief je održala reviju i aukciju u Britanskom muzeju 2019. godine.

Cilj događaja bio je, kako je tada rečeno, prikupljanje novca za UNICEF i Fond gradonačelnika Londona.

„Nikada nismo imali nikakvo zvanično partnerstvo sa tom organizacijom i nismo dobili nikakva sredstva, prikupljena na tom događaju", navodi se u saopštenju UNICEF-a.

List Gardijan je prvi objavio tu vest, postavljajući pitanje zašto je manekenka najavljena kao Unicefova „predstavnica" na zvaničnom sastanku 2018. sa Borisom Džonsonom, tadašnjim ministrom spoljnih poslova Velike Britanije.

„Naomi Kembel nikada nije imala zvaničnu ulogu ili titulu u UNICEF-u i mi smo u kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova kako bismo razumeli šta se dogodilo", dodali su.

Zvanična ambasadorska uloga stiče se posle višegodišnje posvećenosti ovakvom radu i podrške organizaciji", objasnili su iz UNICEF-a.

Dobrotvorna organizacija je rekla i da „veoma ozbiljno" shvata procedure i zakonske obaveze kada je reč o prikupljanju sredstava i da je Komisiji prijavila Fashion for Relief „u skladu sa zakonskim zahtevima".

Portparol Komisije za dobrotvorne svrhe rekao je da je izveštaj UNICEF-a „razmotren, zajedno sa opsežnijim dokazima i informacijama u okviru zakonske istrage".

Rezultati istrage su objavljeni krajem septembra.

Analizirale su se žalbe gradonačelnikovog Fonda za London i organizacije Save the Children.

Oni tvrde da im organizacija Naomi Kembel duguje novac.

Istraga je pokazala da Fashion for Relief nije prosleđivala onoliko novca koliko je trebalo.

Sredstva su umesto toga potrošena na hotele, obezbeđenje i cigarete za Kembel, kao i na neovlašćene isplate njenom kolegi.

Fashion for Relief je uklonjen iz registra dobrotvornih organizacija, a Naomi Kembel je zabranjeno da se pet godina bavi humanitarnim radom.

„Saznala sam za rezultate istrage i to me je zabrinulo", rekla je 54-godišnja manekenka novinskoj agenciji Asošijeted pres u četvrtak 3. oktobra.

Kako je objasnila, ona ne „kontroliše" rad humanitarne organizacije.

Zabranu na devet, odnosno četiri godine dobile su i njene koleginice Bjanka Helmih i Veronika Ču.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније