Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

03. 10. 2024. 13:30 >> 13:43
Čitaj mi:

nvo sistem

"Advokat neetički postupio omalovažavajući žrtvu"

Iz nevladine organizacije (NVO) Sistem saopštili su da je advokat B.V. teško povrijedio Kodeks profesionalne etike jer je, kako tvrde, u toku saslušanja žene koja je višemjesečnog psihičkog i fizičkog nasilja supruga, djelovao neprofesionalno, nedolično čime je urušio ugled advokature.

 

Iz te NVO kažu da je juče žrtva saslušana u Osnovnom državnom tužilaštvu, u slučaju višemjesečnog psihičkog i fizičkog nasilja koje je trpjela od strane supruga V.Đ.

"Saslušanje je obavljeno u prisustvu povjerljivog lica nevladine organizacije Sistem, kome se oštećena ranije obratila za pomoć. Smatramo veoma bitnim da upoznamo javnost, a prije svega Advokatsku komoru Crne Gore o neprimjerenom ponašanju advokata tuženog, gospodina B. V. koji je u toku saslušanja oštećene djelovao neprofesionalno, nedolično i na način koji urušava ugled advokature", ističu iz te NVO. 

Kako pojašnjavaju, advokat B. V. se služio neprimjernim pokušajima diskreditacije ličnosti oštećene, povrede njenog ugleda i časti i ugleda povjerljivog lica.

"Konstantno je omalovažavajući, pokušavao je da plasira neistine o psihičkom stanju oštećene govoreći joj da je "histerična osoba", da "mrzi muškarce", da ima "vanbračnu zajednicu iza sebe što jasno govori kakva je ličnost i o njenom karakteru". Koristeći se nekulturnim i neprimjerenim rječnikom i pokušavajući da ironičnim i omalovažavajućim načinom podcijeni nasilje koje je žena trpjela, izjavljujući „Kad je meni radila ovo danas, što li je njemu“", ističu iz NVO Sistem.

Uz mnogobrojne opomene od strane tužiteljke, i nakon završenog saslušanja, advokat B.V. nije promijenio ponašanja.

"Nije imao namjeru da se upristoji i počne ponašati kako nalaže kodeks etike advokata, uvažavajući minimalan stepen profesiolne odgovornosti, već je oštećenoj i povjerljivom licu obratio riječima "ne vršite nasilje da ne dođe do većeg nasilja". Zbog svega navedenog, smatramo da advokat B.V. nije dostojan povjerenja za obavljanje advokatske profesije i da je teško povrijedio Kodeks profesionalne etike, te stoga apelujemo na Advokatsku komoru Crne Gore da pokrene disciplinsku odgovornost i istog sankcioniše", zaključili su u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније