Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Dragana Mrkić, TVCG

24. 10. 2024. 16:20 >> 16:20
1

U NIKŠIĆU

Mještani sela Orah obnovili spomenik palim borcima tokom Drugog svjetskog rata

Mještani sela Orah u Nikšiću obnovili su spomenik podignut 1961. godine, u znak sjećanja na šesnaest poginulih boraca u maju 1943. od zloglasne njemačke SS divizije "Princ Eugen". U sklopu ove akcije obnovljena je i spomen ploča na kući Radoša Batakovića u kojoj je od januara do juna 1944. godine bilo sjedište Narodnooslobodilačkog odbora Sreza Nikšićkog.

Mještani planiraju i da naprave spomen ploču sa imenima stradalih boraca i žrtava iz Prage i Oraha od fašista 1941-1945. godine.

Poginulim borcima odali su danas poštu njihovi potomci, ali i članovi UBNOR-a i antifašista Nikšića.

Ovakav primjer treba da služi i drugima kao putokaz kako se treba odnositi i ponositi sa našim slavnim precima i spomenicima njima posvećenim.

Spomenik u selu Orah u Nikšiću, podignut je 1961. godine, u znak sjećanja na šesnaest poginulih boraca u maju 1943. godine od strane zloglasne njemačke 7 SS divizije "Princ Eugen" koja je napravila zlodjela i ubila veliki broj civila, mahom žene i djecu.

To je bila operacije ,,Švarc” odnosno napad Pete neprijateljske ofanzive na područje Gornjeg Polja. U noći između 22. i 23. maja došlo je do žestoke borbe u selu Orah, u kojoj su učestvovali borci Pete proleterske crnogorske brigade i Prve proleterske dalmatinske brigade. U toj borbi poginule su borci praktično na domaku svojih kuća braneći ih. Poslije nepuna četiri sata borbe došlo je do povlačenja naših boraca i narednih nekoliko dana na tim prostorima i prostorima Jasenovog Polja vodile su se žestoke borbe sa Njemcima.

Slobodan Mirjačić iz UBNOR-a i antifašista Nikšića kazao je da je to bio uvod u povlačenju naših jedinica prema Zelengori, gdje se sredinom juna odigrala najslavnija naša bitka - Bitka na Sutjesci.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније