Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ Politika ]

25. 06. 2024. 08:50 >> 08:50
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE

Planeta je sve osvjetljenija

Stručnjaci tvrde da drastično širenje novog načina osvjetljenja može da ima nepovoljan uticaj na ekosisteme.



Ulična i spoljna rasvjeta na Starom kontinentu, ali i širom naše planete, prolazi kroz „tihu revoluciju” – LED diode sve češće zamjenjuju klasične sijalice. Iako je godinama smatrano da je novo osvjetljenje daleko bolje od onog klasičnog, najnovija naučna istraživanja na osnovu satelitskog posmatranja to demantuju. Stručnjaci su sada zabrinuti što LED diode obezbjeđuju takozvano široko bijelo svijetlo, koje može da ima nepovoljan uticaj na ekosisteme, uključujući ljude i životinje, prenose svjetske agencije.

Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji i brojnim satelitima u orbiti Zemlje, u opservatorije stižu fotografije svemira, ali i naše planete. Većina ovih fotografija nije pogodna za precizno utvrđivanje LED osvjetljenja. Međutim, koristeći posebne tehnike u obradi podataka eksperti su uspjeli da prate širenje LED dioda u odnosu na natrijumova svijetla i druge tehnologije širom Evrope. Podaci pokazuju da se LED osvjetljenje drastično širi u mnogim zemljama.

 

Naučnici čiji su radovi objavljeni u časopisu „Sajens advansiz”, utvrdili su da se u posljednjoj deceniji osvjetljenost planete povećavala, i po količini i po jačini, za oko dva odsto godišnje.

„Zagađenje vještačkom svjetlošću događalo se gotovo svuda na Zemlji”, upozorio je vođa istraživačkog tima Kristofer Kiba iz Instituta za geofizičko istraživanje u Potsdamu u Nemačkoj.

Budući da LED sijalice proizvode istu količinu svjetlosti s mnogo manje električne energije, stručnjaci su mislili da će se troškovi za javnu rasvjetu u gradovima smanjiti. Ali naučnici su zaključili da se ušteđen novac ulagao u postavljanje većeg broja spoljnih rasvjetnih tijela. Rezultat najnovijeg istraživanja, međutim, pokazao je da su uštede zahvaljujući toj novoj tehnologiji mnogo niže od očekivanih.

Ova studija je među prvima koje iz svemira ispituju efekte prelaza na LED sijalice, koje troše manje električne energije.

U okviru ovog istraživanja proučavaju se i potencijalni biološki uticaji, u rasponu od proizvodnje melatonina do uticaja na život insekata i slijepih miševa. Osim toga, senzori koji se koriste za mjerenje intenziteta vještačke svjetlosti iz svemira sada reaguju na pogrešne talasne dužine i smatra se da potcjenjuju očitavanja kako se pojavljuje sve više LED osvjetljenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније