Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

28. 09. 2024. 12:24 >> 12:24
Čitaj mi:

prirodna vlakna bolja od vještačkih

Koliko često treba da mijenjate pidžamu?

Svi znamo da donji veš i čarape treba promijeniti nakon jednog nošenja, ali da li isto treba učiniti i sa pidžamom? Pidžame (najčešće) ne nosimo cio dan i u većini slučajeva ih oblačimo posle tuširanja kada smo najčistiji, pa se čini da je prečesto mijenjati ih svakodnevno.

Sa druge strane, na pidžami se nakupljaju mrtve ćelije kože, bakterije, ostaci proizvoda za njegu tijela, a sve to – zbog prerijetkog pranja – može da dovede do pojave neprijatnog mirisa, iritacije i problema sa kožom.

Većina ljudi mijenja pidžame jednom nedjeljno ili u deset dana. Neki čak misle da bi to trebalo da bude posle jednog nošenja, s obzirom na to da u njemu obično provedemo 7-8 sati, ali ako se ne znojite mnogo, a pogotovo ako se uvijek tuširate prije spavanja, možete je nositi i nekoliko noći.

Takođe treba uzeti u obzir materijal od kojeg je napravljena pidžama.

Prirodna vlakna kao što su pamuk, vuna ili svila su bolje prozračna i ne moraju se prati tako često kao sintetička vlakna kao što su najlon, elastan i poliester. Dobro je znati da se prljavština i ulja lakše upijaju sintetičkim nego prirodnim vlaknima, piše Centar zdravlja.

Na kraju, moraćete sami da procijenite kada je vrijeme za pranje. Naravno, ako ima neprijatan miris ili primijetite mrlje, obavezno je operite.

U određenim slučajevima, potrebno je oprati je nakon jednog nošenja. Na primjer, ako se niste presvukli ujutru, već ste cio dan proveli u pidžami jer ste možda radili od kuće ili ste bili bolesni.

Važan faktor je da li ispod nosite samo pidžamu ili i donji veš. Ako nosite samo pidžamu, treba je tretirati kao donji veš i mijenjati je svaki dan.

Prosječna osoba provede oko trećine dana u krevetu. Oni koji ne peru pidžamu dovoljno često povećavaju rizik od osipa, infekcija, pogoršanja alergija i MRSA (meticilin rezistentni Staphilococcus aureus).

U svakom slučaju, ako ne želite da mijenjate pidžamu svaki dan, bilo bi dobro da se istuširate noć prije nego što je obučete i da ne koristite previše losiona za tijelo posle tuširanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније