Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M. [ CDM ]

24. 08. 2024. 07:57 >> 07:57
1

femicid

Od 2019. ubijeno 16 žena: Počinioci muževi, emotivni partneri, članovi porodice…

Od početka 2019. godine do danas u Crnoj Gori ubijeno je 16 žena, a počinioci su supružnici, emotivni partneri, bivši partneri, članovi porodice. Ima i slučajeva gdje je ženu usmrtila i osoba sa kojom nije bila u emotivnoj ili rodbinskoj vezi, saopšteno je CdM-u iz Uprave policije. Najviše žena ubijeno je 2019. čak pet. Od početka ove godine ubijene su tri osobe ženskog pola. Posljednja u nizu žrtava je Biljana Pavićević, koju je prije četiri dana u Podgorici ubio njen bivši suprug Miljan Bošković. Većina žrtava je nadležnima prijavljivala da trpi porodično nasilje.

U Upravi policije za CdM pojašnjavaju da Krivičnim zakonikom Crne Gore femicid nije propisan kao krivično djelo, „te se lišenje života lica ženskog pola kvalifikuje krivičnim djelima ubistvo i teško ubistvo.“

„U periodu od 1. januara 2019. do 31. decembra 2023. godine evidentirano je 13 ubistava gdje su žrtve bile ženskog pola, koje su ubili supružnici, emotivni partneri, bivši partneri, članovi porodice, a ima i slučajeva gdje je ženu usmrtila osoba sa kojima nije bila u emotivnoj ili rodbinskoj vezi“, kazali su za CdM u Upravi policije.

U 2019. godini evidentirano je pet ubistava gdje su lišene života osobe ženskog pola. Te godine dvije žene su ubijene u Nikšiću i po jedna u Rožajama, Cetinju i Bijelom Polju.

„U dva slučaja sin je ubio majku, u jednom slučaju riječ je o emotivnim partnerima, u jednom slučaju riječ je o poznanicima koji nisu bili u emotivnoj vezi i u jednom slučaju žrtvu je lišila života bivša supruga sadašnjeg partnera“, naglasili su u policiji.

U 2020. godini evidentirana su tri ubistva gdje su žrtve bile ženskog pola.

„Kada je riječ o mjestu izvršenja, ubistva su registrovana u Beranama, Cetinju i Kotoru. U jednom slučaju radi se o supružnicima, u jednom slučaju žrtvu je lišio života član šire porodice i u jednom slučaju riječ je o partnerima“, istakli su iz Uprave policije.

U 2021. godini evidentirana su dva ubistva gdje su ubijene dvije žene i to u Petnjici i Podgorici. U jednom slučaju radi se o supružnicima i u jednom o bivšim emotivnim partnerima.

„U 2022. godini evidentirana su takođe dva ubistva gdje su lišene života osobe ženskog pola i to u Baru i Herceg Novom. U jednom slučaju radi se o supružnicima i u jednom o bivšim supružnicima“, kazali su iz Uprave policije.

U 2023. godini evidentirano je jedno ubistvo gdje je ubijena žena i to u Podgorici.

„Izvršilac i žrtva su bili poznanici, dakle nisu bili u bilo kojoj vrsti emotivne ili rodbinske veze“, naglasili su iz policije.

U 2024. godini, do danas, evidentirana su tri ubistva gdje su žrtve osobe ženskog pola, i to dva u Podgorici i jedno u Kotoru.

„Kada je u pitanju odnos žrtve i izvršioca, riječ je o supružnicima, bivšim supružnicima, i u jednom slučaju je ćerka ubila majku“, zaključili su u izjavi za CdM iz policije.

Izvršna direktorica NVO Crnogorski ženski lobi Aida Petrović je juče u izjavi za CdM komentarišući posljednji femicid u Podgorici naglasila da su kao i mnogo puta ranije neke institucije (ne)djelovanjem pokazale da ne vjeruju u iskaz žene žrtve nasilja, da minimiziraju problem porodičnog nasilja nad ženama i posljedice koje iz istog mogu proisteći i biti kobne po žrtvu sa traumatičnim posljedicama i po čitavu porodicu, posebno djecu. Ona je upozorila da je alarmantan porast porodičnog nasilja u Crnoj Gori.Nažalost tome u prilog ide i činjenica da je za sedam mjeseci ove godine samo u Podgorici registrovano 109 slučajeva porodičnog nasilja, za koja se sumnjiči 115 osoba.
Petrović je istakla da nisu svi slučajevi nasilja nad ženama vidljivi, niti se prijavljuju zbog straha od osvete nasilnika posebno nad djecom, zbog nemogućnosti da žrtva prijavi nasilje jer uglavnom nema razumijevanje i podršku porodice, ali ima zagarantovanu stigmu sredine i većinskog društva da “ruši bračni zajednicu”, zbog nepovjerenja žrtava nasilja u neke institucije sistema i sekundarne viktimizacije, zbog odbacivanja iskaza žrtve kao prihvatljivog jer je žrtva nasilja najćešće i jedina svjedokinja u procesu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније