Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M.

22. 08. 2024. 12:04 >> 12:07
1

Neda Radović

Izricanje mjere zabrane prilaska nije nikakav vid zaštite, država zakazala

Direktorica NVO SISTEM i prvog licenciranog skloništa za žrtve nasilja u primorskoj regiji, Neda Radović saopštila je da je teško naći riječi da se bilo šta kaže nakon još jednog u nizu slučajeva femicida u maloj Crnoj Gori.

"Javnost je upoznata sa mnogobrojnim apelima i protestima u organizaciji građana koji su se desili u prethodnim mjesecima, a koji očigledno ne daju nikakve reakcije nadležnih institucija. Slučajevi femicida u Tuzima, Petnjici i Baru nijesu bili dovoljna opomena da bi nadležni što hitnije reagovali i izmijenili krivični zakon, omogućivši pravosudnim organima da adekvatnije odlučuju, zaštite potencijalne žrtve i spriječe nasilnike da počine femicid ili bilo koji drugi vid nasilja", kazala je ona.

Dodaje da mjesecima unazad apeluju na nadležne, upozoravaju ih i mole da se pokrene rješavanje ovog problema, međutim, ništa se po ovom pitanju ne preduzima.

"Izricanje mjere zabrane prilaska nije nikakav vid zaštite i ne pruža žrtvama sigurnost kakvu zaslužuju nakon prijave nasilja ili prijetnje", istakla je ona.

Dodaje da smo juče imali još jedan slučaj ubistva žene koja je prijavila prijetnje nekoliko dana ranije.

"Nažalost, država je nije zaštitila i ne ostaje nam ništa drugo osim da pitamo: hoće li se konačno neko pozabaviti femicidom i svim drugim oblicima nasilja, stati im na put i preuzeti odgovornost za ovo što se dešava, ili će nadležni i dalje sjediti skrštenih ruku dok se iznova i iznova dešavaju slučajevi femicida?“, pita se ona.

Juče je u podgoričkom naselju Masline bivši suprug ubio ženu, upotrebom hladnog oružja. Za nasilje je prijavljen 1. avgusta, ali tužilac se izjasnio da nema elemenazta krivičnog djela.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније