Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Krsto Gazovoda, TVCG

29. 07. 2024. 06:52 >> 06:52
2
Čitaj mi:

IZMJENE ZAKONA

Spremaju ograničenja za mlade vozače

Izvještaj za prethodnu godinu pokazao je da se broj saobraćajnih nesreća uvećao više od 15%.

Podaci pokazuju da su crnogorski putevi u 2023. odnijeli 62 života, što je još jednom pokrenulo pitanje izmjena Zakona o bezbjednosti u saobraćaju.

U fokusu će, prema najavama, prije svega biti mladi vozači. Ideja je da se uvedu privremene dozvole osobama od 18 do 21 godine, zabrane upravljanja vozilima od 23 do 6 sati, ali i ograničenje brzine i snage motornih vozila.

U Turskoj mladi vozači prvu dozvolu dobijaju sa 18 godina, ali već sa 16 privremenu.

U Njemačkoj vozačku dozvolu dobijate sa 17 godina i do 18 možete da vozite samo u prisustvu iskusnijeg vozača. Nakon toga dobijate sva prava kao i ostali.

Profesor srednje stručne škole, ali i autoškole Srećko Kljajić, kaže da postoje neke prakse u regionu koje bi mogle poslužiti za primjer.

Tako su u Srbiji već uvedene privremene dozvole za vozače od 17 do 19 godina.

“U Srbiji imate da su ograničenja brzine kretanja mladih vozača 10% manja za 10% od maksimalno dozvoljene brzine kretanja. Oni ne mogu voziti u vremenskom periodu od 23 do pet ujutru”, kaže Kljajić.

A naše komšije u Hrvatskoj i Sloveniji imaju sličnu praksu, koju i Srbija razmatra.

“Da se granica početka polaganja vozačkih ispita pomjeri na 16 godina, kao što je u Hrvatskoj i u Sloveniji, ali tamo je izričito rečeno da od 16 do 19 godina jednostavno ne mogu upravljati bez nadzora”, navodi Kljajić.

U Crnoj Gori važe neka ograničenja brzine za mlade vozače, ali je pitanje koliko se poštuju.

Profesor Kljajić kaže da ako primjenimo pozitivne prakse iz regiona, uz adekvatnu podršku roditelja, moglo bi se postići željeno.

Poručuje da kao društvo moramo stati na kraj tom problemu, a mlade vozače savjetuje:

“Pred mladim vozačima je život i treba da taj adrenalin rasporede kako sjutra ne bi snosili posljedice svog nepromišljenog ponašanja”, zaključuje Kljajić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније