Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V. [ vijesti.me ]

28. 07. 2024. 15:43 >> 15:43

Ime "Bemaksa" neizostavno

Blokirana dva stana u Budvi koja su u vlasništvu Lazovića

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) blokiralo je milionski vrijedna dva luksuzna stana u zgradi nadomak Staroga grada, za koje su njihovi istražitelji utvrdili da su u vlasništvu nekadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića i biznismena Aleksandra Aca Mijalovića, jednog od nekadašnjih, neformalnih vlasnika građevinske kompanije “Bemax”.

To potvrđuju listovi nepokretnosti u koje su “Vijesti” imale uvid.

Privremene mjere upisane su na stanove od 170 kvadrata, na posljednjem 11 spratu, kao i na komforni stan od 120 kvadrata na devetom spratu, koji su uknjiženi na kompaniju “Bemax”.

Specijalno državno tužilaštvo, međutim, utvrdilo je da su Lazović i Mijajlović vanknjižni vlasnici tih nekretnina.

“Privremena mjera obezbjeđenja - zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti po naredbi Specijalnog državnog tužilaštva na apartmanu površine 170 kvadratnih metara, svojina ‘Bemax’ 1/1 (vanknjižni vlasnik Aleksandar Mijajlović)”, piše u listu nepokretnosti.

Šapa istražitelja kojima rukovodi Vladimir Novović, stavljena je i na stan Lazovića.

“Privremena mjera obezbjeđenja - zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti po naredbi Specijalnog državnog tužilaštva na apartmanu površine 120 kvadratnih metara, svojina ‘Bemax’ 1/1 (vanknjižni vlasnik Lazović Zoran)”, stoji u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Nekadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Lazović i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uhapšeni su 14. aprila, a Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ih tereti da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, odnosno da su javnu službu podredili kriminalnom klanu.

Par dana nakon što su Lazoviću stavljene lisice na ruke, pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja kojim rukovodi Predrag Šuković, zajedno sa ekipom forenzičara, ušli su u zgradu poznatiju kao “Perla” i započeli pretrese stanova na vrhu tog objekta.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, forenzičari su izuzeli više dokaza koji navodno potvrđuju da stanovi koji se u katastru vode na “Bemax”, ustvari pripadaju Lazoviću i Mijajloviću, koji je optužen da je formirao kriminalnu organizaciju koja je rukovodila švercom cigareta.

On je uhapšen 19. februara, da bi 24. aprila bio pušten iz Istražnog zatvora u Spužu nakon je država upisala zabilježbu na nekretnine kojima je Mijajlovićeva odbrana jemčila da će se taj osumnjičeni redovno javljati na pozive suda.

Prethodno, sutkinja za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša prihvatila je 12. aprila ponudu Mijajlovića da se uz jemstvo od 1,1 milion eura sa slobode brani od optužbi da je rukovodio kriminalnom grupom koja je krijumčarila duvanske proizvode.

Da Šukovićev tim češlja stanove u “Perli”, Vijesti su objavile, upravo navodeći da je riječ o stanovima Lazovića, Mijajlovića, ali i nekadašnjeg policijskog funkcionera Zorana Tomčića i biznismena Ranka Ubovića.

Iz kompanije “Bemax” tada su reagovali, navodeći da su u pitanju stanovi koji pripadaju toj kompaniji. Objavljenu informaciju nazvali su lažnom, pišu Vijesti.

“Zgradu smo gradili, odnosno izvodili građevinske radove i, po ugovornoj obavezi, u kompenzaciju dobili pet stanova. Dokaz da je ‘Bemaks’ vlasnik jeste i nesporna činjenica da od prvog dana do danas - dakle, punih pet godina - sve račune održavanja, potrošnje struje i vode, kao i sve druge pripadajuće račune, kao što su kablovska ili porezi za te nekretnine izmiruje isključivo kompanija ‘Bemaks’. Stanovi su, kompletno opremljeni, tokom prethodnih pet godina bili, povremeno, ponuđeni i na tržištu nekretnina - za izdavanje. Podatke o tome je moguće lako i brzo provjeriti. Lažna vijest lansirana je iz koncerna Vijesti, a, po oprobanom receptu, preuzela ju je mreža medija formirana za širenje uticaja. Kako smo i sami, kao kompanija, na meti istih, jasno nam je da je i motiv lansiranja ovog spina isti - nečasan pritisak na osobe koje se u lažnoj vijesti targetiraju”, naveli su tada iz Ubovićeve kompanije.

Međutim, dokazi do kojih su došli u Specijalnom policijskom odjeljenju - od ličnih stvari, do DNK uzoraka na pojedinim stvarima, bili su dovoljni da Specijalno državno tužilaštvo naredni blokadu te imovine, navodi izvor lista.

Upravo su SDT i SPO oglasili su se četiri dana nakon hapšenja, kada su u javnosti objavili video-snimke zvanične imovine Lazovića i Katnića.

Ograđeni luksuzni kompleks sa najmanje tri kuće, bazenom i pomoćnim objektima u selu Bajramovica, kuće, stanovi, vrijedan vinski podrum... na spisku su Specijalnog državnog tužilaštva do sada popisane imovine nekadašnjeg policijskog funkcionera i bivšeg glavnog specijalnog tužioca Katnića. Šta sve stvarno njima pripada znaće se nakon što SDT i službenici SPO-a okončaju finansijsku istragu, koja je otvorena uporedo sa krivičnim postupkom protiv njih zbog sumnje da su počinili krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Iz tužilaštva kojim rukovodi Vladimir Novović saopštili su tada da zajedno sa SPO svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine tih okrivljenih.

“Ukazujemo da će javnost u daljem toku postupka biti obaviještena i o drugoj imovini za koju postoji osnovana sumnja da je stvarno vlasništvo okrivljenih i sa njima povezanih lica... Kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica”, navodi se u saopštenju SDT-a sredinom aprila.

Vijeće Vrhovnog suda 12. avgusta donijelo je rješenje kojim se Lazoviću i Katniću pritvor produžava za još tri mjeseca.

Produženje pritvora predložilo je Specijalno državno tužilaštvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније