Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Dragana Lalević, TVCG

17. 07. 2024. 19:38 >> 20:20
1
Čitaj mi:

bivši vlasnik atlas grupe

Afera "Koverta": Odobren zahtjev da se suđenje prenosi

U Višem sudu počelo je suđenje akterima afere „Koverta“, Slavoljubu Stijepoviću i Dušku Kneževiću. Glavni pretres je, međutim, odgođen zbog zahtjeva Kneževića da se suđenje prenosi putem medija, što mu je prethodno odobrila predsjednica Vrhovnog suda. Zbog remećenja toka suđenja sudija je bivšeg vlasnika Atlas grupe, udaljio iz sudnice.

Nekada bliski prijatelji, akteri afere „Koverta“ koja je potresla javnost 2019. godine, Duško Knežević i Slavoljub Migo Stijepović danas su se našli na istoj, optuženičkoj klupi. Tek započeti glavni pretres odgođen je, zbog zahtjeva pritvorenog Kneževića da se suđenje javno prenosi, što je odobrila predsjednica Vrhovnog suda.

"Za odbranu je najvažnije da se suđenje prenosi. Slučaj "Koverta" je događaj koji je pokrenuo demokratske promjene u crnogorskom društvu i mi smo uvjereni da su one nepovratne", kazao je Kneževićev advokat Zdravko Đukanović. 

Advokat Slavoljuba Stijepovića Lazar Aković ističe da je stav drugih okrivljenih u postupku još nije dat vezano za snimanje, ali je najavio da će ga dati u daljem toku postupka.

No, potrebno je precizirati na koji način bi se prenosilo suđenje, i kome je odobreno da ga prenosi, a da sve bude u skladu sa Zakonom, kazao je sudija Nenad Vujanović, zbog čega je zatražio tumačenje Vrhovnog suda. Iako pretres nije održan Knežević je najavio zanimljivo suđenje.

“Neće to biti neki rijaliti, ali biće vrlo opasan proces. Biće i državnih tajni", kazao je ranije Knežević.

Koje tajne kriju Kneževićevi dokumenti, koje je donio u sudnicu, danas nijesmo uspjeli saznati.

"Mogu samo da kažem da to jesu bitne informacije koje imaju suštinski značaj za mnoge postupke u crnogorskom pravosuđu", naveo je advokat Kneževića.

Optužnicom se za pranje novca tereti i bivši gradonačelnik Podgorice i visoki funkcioner DPS-a Slavoljub Stijepović, koji je, uoči parlamentarnih izbora 2016. od Kneževića navodno uzeo 100 hiljada eura za finansiranje kampanje.

Krivični postupak protiv Stijepovića je dva puta obustavljan, ali je u avgustu prošle godine ipak pokrenut.

"Postojali su tehnički razlozi zbog kojih suđenje nije počelo jer se čekalo izručenje gospodina Kneževića", kazao je branilac Stijepovića, Lazar Aković. 

Optužnicom je osim Kneževića i Stijepovića obuhvaćeno još pet osoba za krivično djelo u saizvršilaštvu. Glavni pretres je odgođen za 18. septembar a "Koverta" je jedan odpet predmeta za koje tužilaštvo tereti Kneževića.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније