Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

25. 06. 2024. 10:35 >> 12:52
Čitaj mi:

POVRATAK EMBAPEA

Francuska za 1. mjesto, Poljska za čast

Pobjedom nad Austrijom i remijem sa Holandijom, Francuska je već nakon dva kola obezbijedila plasman u osminu finala Eura i sada protiv Poljske može da bira put u nokaut fazi.

U slučaju pobjede bi mogla do 1. mjesta, čime bi izbjegla dio kostura u kojem su već Španija, Njemačka i Portugal, a u projektovanom polufinalu bi se vjerovatno sudarila sa Engleskom.

Niko, ipak, ne razmišlja tako daleko, a Didijeu Dešanu je prva briga kada će i kako vratiti Kilijana Embapea u tim.

Kapiten "trikolora" je polomio nos na utakmici sa Austrijom, a UEFA mu je dala dozvolu da večeras (18, prenos na TVCG2) nastupi sa specijalnom maskom.

Možda bi njegov povratak mogao da donese prvi gol Francuskoj u Njemačkoj, jer je aktuelni svjetski vicešampion protiv tima Ralfa Rangnika slavio autogolom, a sa Holandijom odigrao 0:0.

"Kilijan je bolje iz dana u dan. Neću demantovati da je odlučan da nastupi protiv Poljske, kao što je bio i pred meč sa Holandijom", rekao je Dešan, ali je odbio da kaže hoće li strijelca 47 golova na 80 utakmica za nacionalni tim staviti u prvu postavu.

Engolo Kante je na prva dva meča dobio nagradu za igrača utakmice i dokazao da čak i kada igrate u Saudijskoj Arabiji možete da zadržite vrhunski nivo ako ste posvećeni. Takav primjer daje i Kristijano Ronaldo, ali ne i ostali...

"Povratak Kilijana može da nam pomogne da damo gol i pobijedimo. Velika je stvar što se vratio", poručio je Kante.

Poljska je bila prva ekipa koja je ostala bez šansi za osminu finala, na šta je uticala i povreda Roberta Levandovskog. Kapitenu je napukao mišić na posljednjoj provjeri protiv Turske, zbog čega je propustio meč sa Holandijom, a protiv Austrije odigrao posljednjih pola sata.

Iako u avgustu slavi 36. rođendan, igrač sa najviše golova (82) i nastupa (151) u reprezentaciji ne pomišlja na oproštaj od nacionalnog tima.

"Imaću uskoro 36 godina, a mnogo ljudi će se pitati do krada ću igrati. Još imam vatru u sebi i niko sem ja neće uticati na moju odluku. Možda ću se jednog dana probuditi i pomisliti da je vrijeme da se oprostim od reprezentacije, ali sada osjećam da ovaj tim ima budućnost. Izgradili smo nešto, vidim potencijal i mnogo mladih fudbalera koji napreduju", poručio je Leva.

Sjajni centarfor je 2015. godine, dok je igrao za Bajern, slomio nos i nosio je masku. Sada se toga podsjetio zbog Embapea.

"Teško je sa maskom, pogotovo napadačima koji se kreću oko šesnaesterca. Dobro se sjećam da sam imao problema da reagujem i da vidim loptu u protivnike".

Ovo će biti sedmi zvanični duel dviju selekcija u istoriji. Francuzi su slavili tri puta, dva meča su završena remijima, ali je jedinu i najvažniju pobjedu Poljska upisala u meču za 3. mjesto na Mundijalu 1982. u Španiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније