Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 12. 2014. 11:46 >> 11:42

USVOJENA REZOLUCIJA

Francuski parlament priznao Palestinu

Francuski poslanici glasali su za priznanje Palestine kao države. Glasanje je neobavezujuće, ali predstavlja simbolično prepoznavanje palestinske državnosti.

Palestinci su pozdravili ovu odluku, dok je Izrael reagovao izjavom kako bi rezolucija mogla naštetiti bliskoistočnom mirovnom procesu.

 

 

Poslanici Donjeg doma francuskog parlamenta izglasali su rezoluciju kojom se vlada poziva da zvanično prizna Palestinu kao državu. Glasanje o neobavezujućem tekstu rezolucije jakog simboličkog značaja pokrenula je socijalistička većina u parlamentu u nadi da će to ubrzati bliskoistočne mirovne napore nakon višedecenijskog sukoba. „Pozivamo Nacionalnu skupštinu da prevaziđe razlike, osjetljivost i bojazni i da glasa za našu rezoluciju u ime pravde, zakona i mira“, poručio je poslanik Socijalističke stranke Fransoa Lonkl.

„Očigledno niste razmotrili rizike koje nosi ova rezolucija po našu vanjsku  politiku. To je velika greška, ozbiljna politička greška. Unija za narodni pokret nikada neće podržati ovaj prijedlog“, kazao je Kristijan Jakob, poslanik Unije za narodni pokret.

Ipak, sa 339 glasova za i 151 protiv, rezolucija je usvojena.

"Takva odluka će samo radikalizirati poziciju Palestinaca i poslati pogrešnu poruku liderima i narodima u regiji. Vjerujemo da se mir može postići samo direktnim pregovorim, a ne unilateralnim strategijama kao što je ova koju Palestinci trenutno promovišu“, saopštio je Emanuel Nahšon, portparol Ministarstva vanjskih poslova Izraela.

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki izjavio je za agenciju AFP da "zahvaljuje parlamentu i francuskom narodu" nakon glasanja o ovom neobavezujućem tekstu kojim francuski poslanici pozivaju svoju vladu da prizna palestinsku državu.

Anan Ašraui, liderka Organizacije za oslobođenje Palestine, pozvala je u saopštenju "francusku vladu da glasanje svog parlamenta sprevede u djelo".

Odluka u francuskom parlamentu je donesena nakon sličnih poteza parlamenata u Španiji, Velikoj Britaniji i Irskoj, koji su takođe podržali neobavezujuće rezolucije u korist priznanja Palestine, što odražava rastuće evropsko nezadovoljstvo zbog zastoja u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Švedska je prva zemlja EU koja je zvanično priznala Palestinu, što je Izrael oštro osudio i povukao ambasadora iz te skandinavske zemlje.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније