Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

22. 10. 2024. 15:05 >> 15:03
Čitaj mi:

do kraja godine

Evropski parlament odobrio zajam Ukrajini od 35 milijardi eura

Evropski parlament odobrio je danas zajam Ukrajini u iznosu od 35 milijardi eura, koji će biti otplaćen budućim prihodima od zamrznute ruske imovine. Sredstva će biti isplaćivana do kraja 2025. godine.

Za novu makrofinansijku pomoć Ukrajini glasalo je 518 poslanika, protiv je bilo 56, a 61 je bio uzdržan, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Zajam je dio paketa koji je u junu dogovorila Grupa sedam najrazvijenijih zemalja (G7) da bi se Ukrajini obezbijedila finansijska pomoć od ukupno 45 milijardi eura.

U saopštenju EP se navodi da bi dio pomoći koji će dati EU mogao biti manji u zavisnosti od iznosa zajmova koje će dati drugi partneri iz G7.

Ukrajinskim novouspostavljenim mehanizmom za kreditnu saradnju, Ukrajini će biti omogućeno da koristi buduće prihode od zamrznute imovine Ruske centralne banke koja se nalazi u EU da bi otplatila te zajmove.

Nova sredstva makrofinansijske pomoći biće isplaćivana do kraja 2025, a Kijev sredstva može koristiti „prema vlastitom nahođenju“.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ranije rekao da će prioriteti u korišćenju pomoći biti obnova energetske mreže, izgradnja više skloništa, poboljšanje škola i kupovina naoružanja.

G7 je ubrzo posle ruske invazije zamrznula oko 300 milijardi dolara ruske imovine i obavezala se da će ta sredstva koristiti za pomoć Ukrajini. Više od dvije trećine te imovine, oko 210 milijardi eura, nalazi se u EU.

„Zajam je uslovljen kontinuiranom predanošću Ukrajine očuvanju efikasnih demokratskih mehanizama, poštovanju ljudskih prava i drugim uslovima politike koji će biti utvrđeni u memorandumu o razumijevanju“, navodi se u saopštenju EP.

Predlog Evropske komisije o zajmu Ukrajini, koji su vlade članica EU odobrile početkom mjeseca, treba da odobri kvalifikovana većina država članica u Savjetu EU prije nego što stupi na snagu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније