Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 07. 2014. 08:29 >> 08:32

VANREDNA SJEDNICA

SB UN za hitno primirje u Gazi

Savjet bezbjednosti UN pozvao je na hino primirje u Gazi nakon sastanka za hitne slučajeve iza zatvorenih vrata, povodom krize u ovom pojasu.

Savjet bezbjednosti UN sinoć je održao vanrednu sjednicu o situaciji u Gazi, gdje je tokom dvije sedmice sukoba između Izraela i islamističkog Hamasa više od 400 ljudi izgubilo život, saopštile su neimenovane diplomate.

 

 

Sjednicu je zatražio Jordan pošto je više od 60 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo u izraelskom granatiranju predgrađa Šeđaija u Gazi i borbi sa ekstremistima, u najkrvavijem danu tokom 13-dnevne ofanzive, prenio je Rojters. 

U rezoluciji, u koju je agencija AP imala uvid, izražava se "ozbiljna zabrinutost" zbog velikgo broja civila poginulih u Gazi, među kojima ima i djece, i pozvala na momentalni prekid vatre, "uključujući i povlačenje izraelskih snaga iz pojasa Gaze". 

 

 

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun, koji se nalazi na Bliskom istoku, u pokušaju da pomogne u postizanju dogovora o prekidu vatre osudio je "užasnu akciju" u Šeđaiji i pozvao na momentalni prekid vatre. 


"Izrael mora da pokaže maksimalnu uzdržanost i uradi daleko više na zaštiti civila", rekao je Ban i dodao da ta država "mora da poštuje humanitarno pravo", naveo je AFP. 

Ban je u nedjelju bio u Kataru, a treba da posjeti i Kairo, Jerusalim i Ramalu na Zapadnoj Obali. 

Savjet bezbjednosti je 12. jula pozvao na prekid vatre između Palestinaca i Izraelaca i izrazio ozbiljnu zabrinutost za dobrobit i zaštitu civila na obje strane. 

SAD, bliski saveznik Izraela, pristale su na saopštenje, pošto su arapske zemlje zaprijetile da će zatražiti rezoluciju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније