Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

03. 08. 2024. 20:40 >> 20:40

IRGC

Iran tvrdi da je 'projektil kratkog dometa' korišćen u atentatu na Haniju

Islamska revolucionarna garda Irana (IRGC) saopštila je 3. avgusta da projektil kratkog dometa stoji iza ubistva Ismaila Hanije i optužio Sjedinjene Države da podržavaju napad, za koji su okrivili Izrael.

IRGC je u saopštenju naveo da je raketa sa bojevom glavom od sedam kilograma korišćena da gađa rezidenciju Hanije, koji je bio politički lider Hamasa, koji su SAD i EU označile kao terorističku organizaciju.

IRGC je saopštio da je, prema rezultatima istrage, raketa takođe izazvala veliku štetu kada je 31. jula pogodila Hanijehovu rezidenciju u Teheranu, ali u saopštenju nisu navedeni detalji o lokaciji sa koje je ispaljena, tip projektila ili identitet lica ili lica koja su ga ispalila.

Hanija je bio u Iranu kako bi prisustvovao ceremoniji inauguracije predsjednika Masuda Pezeškijana.

U saopštenju se navodi da je akciju osmislio i izveo Izrael uz "podršku" vlade SAD. Takođe je ponovio poziv na odmazdu.

Hanijevo ubistvo izazvalo je strah od eskalacije u regionu gdje su tenzije već visoke od početka rata u Gazi.

Izraelska vlada još uvek nije zvanično komentarisala taj događaj, ali je fotografija Hanija sa pečatom na čelu sa natpisom "Eliminisan" postavljena na Fejsbuk stranici vladine službe za štampu. U postu, koji je kasnije izbrisan bez objašnjenja, nije se izričito tvrdilo da je napad izveo Izrael.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je 1. avgusta da Vašington "nije svjestan ili umiješan u" Hanijejevo ubistvo i da neće spekulisati o uticaju koje bi ono moglo imati na region.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će uništiti Hamas zbog napada te grupe 7. oktobra na teritoriji Izraela u kojem je poginulo 1.200 ljudi. Oko 250 drugih je uzeto kao taoce, od kojih su neki u međuvremenu pušteni.

Neki od talaca su poginuli dok su bili u Gazi dok Izrael izvodi ogromnu vojnu operaciju u kojoj su ubijene desetine hiljada Palestinaca dok izraelska vojska teži cilju eliminacije Hamasa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније