Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

05. 07. 2024. 16:33 >> 16:33
Čitaj mi:

novi zamah

Zaraćene strane bliže dogovoru o prekidu vatre u Gazi

Nastojanja da se uspostavi prekid vatre i osigura oslobađanje talaca u Gazi dobila su danas zamah pošto je Hamas ponudio izmijenjeni predlog o uslovima sporazuma i Izrael najavio da će obnoviti pregovore koji su bili nedjeljama u zastoju.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je sinoć predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu da će poslati delegaciju radi obnove pregovora i jedan izraelski zvaničnik je izjavio da će tim njegove zemlje predvoditi šef obavještajne agencije Mosad David Barnea.

Očekuje se da Barnea stigne danas u Katar i da se sastane sa katarskim premijerom Muhamedom bin Abdulrahamnom Al Tanijem, pregovaračem, rekao je anonimni izvor.

Izvor blizak pregovorima rekao je da će se u tom emiratu Zaliva diskutovati u cilju da se obje strane približe sporazumu u Gazi.

Izvor u izraelskom pregovaračkom timu je, pod uslovom da ostane anoniman, rekao Rojtersu da sada postoji realna šansa za postizanje sporazuma.

Ta izjava je u oštroj suprotnosti sa ranijim slučajevima tokom devetomjesečnog rata u Gazi kada je Izrael govorio da su uslovi koje postavlja Hamas neprihvatljivi.

SAD koje su zajedno s Egiptom i Katarom mjesecima pokušavale da doprinesu postizanju sporazuma su pozdravile odluku premijera Netanjahua da pošalje delegaciju, prenio je Frans pres.

Palestinski zvaničnik blizak međunarodnim mirovnim nastojanjima rekao je Rojtersu da najnoviji predlog Hamasa može da dovede do okvira sporazuma ako ga prihvati Izrael.

On je rekao i da Hamas više ne traži kao preduslov izraelsku posvećenost trajnom prekidu vatre prije potpisivanja sporazuma i dopustio bi pregovore u cilju da se to postigne tokom prve faze u trajanju od šest nedjelja.

"Ako bi stranama bilo potrebno više vremena da postignu sporazum o trajnom prekidu vatre one bi trebalo da pristanu da se ne vrate borbama dok to ne urade", rekao je zvaničnik Rojtersu.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u međuvremenu rekao da se nada da bi "konačan prekid vatre" mogao biti osiguran za nekoliko dana i apelovao na zapadne zemlje da izvrše pritisak na Izrael.

Zvaničnik libanskog Hezbolaha rekao je Rojtersu da bi ta organizacija obustavila vatru sa juga Libana na sjever Izraela čim sporazum o prekidu vatre stupi na snagu, kako se i ranije najavljivalo.

Hezbolah i Izrael razmjenjuju vatru preko granice gotovo devet mjeseci paralelno sa ratom Izraela i Hamasa u Gazi, što je podstaklo strah od sveopšteg rata između teško naoružanih neprijatelja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније