Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

18. 06. 2024. 22:28 >> 22:28

borbe pogoršane

Netanjahu krivi Bajdena za zadržavanje oružja, Amerikanci negiraju

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da Sjedinjene Države zadržavaju oružje i da to usporava ofanzivu Izraela u gradu Rafi na jugu Gaze, gdje su borbe pogoršale ionako strašnu humanitarnu situaciju za Palestince.

Predsjednik Džozef Bajden odložio je isporuku određenih teških bombi od maja zbog zabrinutosti zbog izraelskog ubijanja civila u Gazi. Ipak, administracija se potrudila da izbjegne bilo kakvu aluziju da su izraelske snage „prešle crvenu liniju“ u sve dubljoj invaziji na Rafu što bi izazvalo strožu zabranu isporuke oružja.

Netanjahu je u kratkom video-snimku govorio direktno u kameru na engleskom oštro kritikujući Bajdena zbog „uskih grla“ u isporuci oružja.

„Nezamislivo je da je proteklih nekoliko mjeseci administracija (SAD) zadržala oružje i municiju za Izrael“, rekao je Netanjahu i dodao: „Dajte nam alat i završićemo posao mnogo brže“.

Netanjahu je takođe tvrdio da je američki državni sekretar Entoni Blinken tokom nedavne posjete Izraelu rekao da radi danonoćno na okončanju kašnjenja.

Međutim, Blinken je u utorak rekao da je jedina pauza za te teške bombe i da je to od maja.

„Mi, kao što znate, nastavljamo da razmatramo jednu pošiljku o kojoj je predsjednik Bajden govorio u vezi sa bombama od 2.000 funti (900 kilograma) zbog naše zabrinutosti od njihove upotrebe u gusto naseljenom području kao što je Rafa“, rekao je Blinken tokom konferencije za štampu Stejt departmenta. „To se i dalje razmatra. Ali sve ostalo se kreće kao i obično“, dodao je on.

Netanjahu nije precizirao koje oružje se zadržava, a izraelska vojska je odbila da odgovori na zahtjev za komentar. Ofir Falk, Netanjahuov savjetnik za spoljnu politiku, odložio je slanje pitanja vladi SAD.

Odgovarajući na Netanijahuovu tvrdnju, sekretarka za štampu Bijele kuće Karin Žan Pjer je danas rekla: „Mi generalno ne znamo o čemu priča“.

Ona je dodala da SAD vode „konstruktivne razgovore“ sa Izraelom o pauziranoj isporuci teških bombi i da je to jedini transfer koji je odložen.

Dvojica najviših demokrata u Kongresu otvorila su put ove nedjelje za prodaju aviona F-15 Izraelu za 15 milijardi dolara posle odlaganja, dok je jedan poslanik tražio odgovore od Bajdenove administracije o upotrebi američkog oružja u ratu Izraela u Gazi.

S obzirom da je rat Izraela protiv Hamasa sada u devetom mjesecu, međunarodne kritike rastu zbog američke vojne i diplomatske podrške izraelskoj kampanji sistematskog uništavanja Gaze, uz ogromnu cijenu života civila.

Najviši sud Ujedinjenih nacija zaključio je da postoji „vjerovatan rizik od genocida“ u Gazi što Izrael snažno poriče. Izrael za smrt civila okrivljuje Hamas jer borci te palestinske organizacije djeluju među stanovništvom.

I Netanjahu i Bajden balansiraju svoje unutrašnje političke probleme sa eksplozivnom situacijom na Bliskom istoku, a ratni izraelski lider je sve otporniji na Bajdenove javne ofanzive šarma i privatne molbe.

Stručnjaci kažu da je Netanijahuova izjava na engleskom vjerovatno namijenjena da ojača podršku SAD u naoružanju i da ne ukazuje na nestašice na terenu.

„Nisam zabrinut“, rekao je Itamar Jaar, bivši zamjenik šefa izraelskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost koji predvodi grupu bivših visokih bezbjednosnih zvaničnika. On smatra da Netanjahu želi da „oteža Bajdenovoj administraciji da odloži neko buduće snabdijevanje oružjem“.

Aviv Bušinski, bivši Netanjahuov savjetnik, sugerisao je da kancelarija premijera radi na utvrđivanju dnevnog reda za sastanke ministra odbrane Joava Galanta u SAD sljedeće nedjelje, dok će Netanjahuu – umjesto Galantu – dozvoliti da preuzme zasluge za oslobađanje pošiljke bombi.

Video takođe postavlja osnovu za govor koji će Netanjahu održati u Kongresu SAD za oko nedjelju dana, rekao je on.

„To je veoma ratoboran stil diplomatije, ali on je u situaciji od koje svi dobijaju“, rekao je Bušinski. „jer on nema šta da izgubi, ovo mu služi u svim dimenzijama, interno, javno“.

Netanjahu je u ponedjeljak raspustio svoju ratnu vladu, što je potez koji konsoliduje njegov uticaj na rat i vjerovatno smanjuje izglede za prekid vatre u skorije vrijeme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније