Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

26. 06. 2024. 20:49 >> 20:49

milun zogović

"Napredak u bilo kom poglavlju uslovljen dobijanjem IBAR-a"

Crna Gora je dobila (IBAR) pozitivan izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava i poglavlje 24 Pravda, sloboda i bezbjednost. Pravna tekovina EU smještena je u 35 pregovaračkih poglavlja, Crna Gora već 12 godina pregovara u okviru 33 poglavlja koja obuhvataju sve oblasti društveno-političkog života, saopštio je poslanik Demokratske narodne partije (DNP) Milun Zogović.

Kako je kazao, po novoj metodologiji napredak u bilo kom poglavlju uslovljen je upravo dobijanjem pozitivnih privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24.

Zogović ističe da rezultati demantuju sve one, a posebno opoziciju Crnoj Gori koja je izarčila mnogo vremena da parlamentarnu većinu označi kao antievropsku.

"Za većinu tzv IBAR zakona matični odbor bio je skupštinski odbor za Politički sistem, pravosuđe i upravu dok je usklađenost tih akata sa pravnim poretkom provjeravao Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore. Pored članova odbora posebnu zahvalnost dugujemo i stručnim službama oba odbora koje su dale maksimalan doprinos da se u kratkom vremenskom roku stvore preduslovi da se Skupština izjasni i usvoji pomenute zakone", napisao je on na društvenoj mreži X.

Kao predsjedavajući odborom za Politički sistem, pravosuđe i upravu, napominje da je prije razmatranja tzv IBAR zakona, ovaj odbor uspješno sproveo intervju i predložio listu za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika koje je kvalifikovanom većinom izabrala Skupština Crne Gore, a koji je bio nepotpun i nelegitiman od 2018. godine.

"Kao i proceduru za izbor Vrhovnog državnog tužioca koga je Skupština izabrala takođe kvalifikovanom većinom na puni mandat, što je nekada bila "misaona imenica" jer smo od 2019. godine imali kontinuirano VD stanje u VDT-u", zaključio je Zogović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније