Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

10. 06. 2024. 17:34 >> 17:34
Čitaj mi:

Italijanska ljevičaka

Iz pritvora u Mađarskoj osvojila mjesto u Evropskom parlamentu

Italijanska učiteljica Ilarija Salis, koja u Mađarskoj pred sudom odgovara zbog napada na grupu neonacista i koja se nalazi u Budimpešti u kućnom pritvoru, izabrana je u Italiji za evroposlanicu.

Kao kandidatkinja lijevo-zelenog saveza AVS, 36-godišnja Salis je u Italiji osvojila toliko preferencijanih glasova da joj je mandat u Evropskom parlamentu osiguran, piše agencija dpa. Savez AVS udvostručio je svoj izborni uspjeh u odnosu na prošle izbore na 6,7 odsto.

Slučaj već izvjesno vrijeme opterećuje odnose Mađarske i Italije. Salis se stavlja na teret da je u februaru prošle godine sa još nekoliko učesnika kontra-demonstracija, fizički napala učesnike jednog okupljanja koje je organizovano u čast zloglasnog nacističkog SS-a.

Prema podacima tužilaštva, u napadu je šest učesnika neonacističkog skupa teže povrijeđeno. Salis je na početku suđenja u januaru ove godine dovedena u sudnicu sa lisicama na rukama i nogama, što je u Italiji izazvalo zgražavanje. Nakon što je plaćena kaucija, puštena je iz zatvora i određen joj je kućni pritvor.

Dpa podsjeća da se oko 11. februara u Budimpešti svake godine okuplja veliki broj desnih ekstremista iz Mađarske i inostranstva na komemoraciji povodom jedne operacije SS na kraju drugog svjetskog rata.

AVS i porodica Ilarije Salis zatražili su njeno hitno puštanje iz pritvora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније