Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ RTS ]

06. 06. 2024. 08:54 >> 09:05

Sukob Izraela i Hamasa – 244. dan

Napad na školu UN-a u Nuseiratu, 27 poginulih

Sukob Izraela i Hamasa – 244. dan. Lokalne vlasti u Gazi sopštile da je pogođena škola Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice u Nuseiratu – poginulo je više od 20 civila. IDF tvrdi da se u školi nalazila baza Hamasa, što su iz ove organizacije demantovali. Izrael je počeo napade na Hamas u centralnoj Gazi. Unicef saopštava da 90 odsto djece u Pojasu Gaze nema dovoljno hrane potrebne za pravilan i zdrav rast i razvoj.

Unicef: 90 odsto djece u Gazi nema dovoljno hrane potrebne za pravilan razvoj

Unicef saopštava da 90 odsto djece u Pojasu Gaze nema dovoljno hrane potrebne za pravilan i zdrav rast i razvoj.

Upozorava da neuhranjenost djece može dovesti do posljedica opasnih po život.

Navodi se da su u Pojasu Gaze, zbog višemjesečnih ratnih sukoba i smanjenih količina humanitarne pomoći, urušeni sistem snabdijevanja hranom, kao i zdravstveni sistem, što je izazvalo katastrofalne posljedice po djecu i njihove porodice.

Unicef ističe da se 90 odsto djece u Pojasu Gaze preživljava sa jednom ili dvije grupe hranljivih namirnica dnevno.

"Djeca moraju da konzumiraju hranu iz najmanje pet od osam grupa hrane, uključujući majčino mlijeko, jaja, mlječne proizvode, meso i ribu", navode iz Unicefa.

Abas se zahvalio Sloveniji na priznanju Palestine

Predsjednik Palestine Mahmud Abas se u telefonskom razgovoru sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom zahvalio – "prijateljskom slovenačkom narodu i slovenačkom parlamentu na hrabrim i principijelnim stavovima njihove zemlje o priznavanju države Palestine".

Avas kaže da taj korak upotpunjuje dosadašnje stavove Slovenije u podršci međunarodnom pravu i legitimitetu i pravima palestinskog naroda na slobodu i nezavisnost.

"Takvi plemeniti stavovi Evrope pružaju nadu palestinskom narodu u mogućnost zaustavljanja razaranja izraelske okupacije i agresije na njih", rekao je predsjednik Palestine.

IDF: Vojska ubila troje ​​terorista koji su pokušali da se infiltriraju u Izrael

Izraelska vojska kaže da su ubili troje terorista koji su pokušavali da pređu u Izrael iz oblasti Rafa u Pojasu Gaze.

IDF navodi da su trupe, koje su pretraživale tu oblast, naišle na naoružane ljude koji su otvorili vatru prema vojnicima.

Kako tvrde, vojnici IDF-a su uzvratili vatru, a avion je potom izvršio napad, ubivši dvojicu naoružanih napadača, a treći je stradao od tenkovske vatre.

Prema izvještajima, vojska istražuje da li je postojao i četvrti terorista koji je možda pobjegao sa lica mjesta, ali je ostao u Gazi.

Izraelske snage navode da teroristi nisu prešli barijeru u Izrael.

Hezbolah: Uništen izraelski PVO Gvozdena kupola na sjeveru; IDF tvrdi da nema štete

Hezbolah tvrdi da je juče pogodio lanser sistema PVO Gvozdena kupola u blizini sjeverne zajednice Ramot Naftali.

Libanska teroristička grupa objavila je video koji očigledno prikazuje navođenu raketu kako pogađa lanser, piše Tajms ov Izrael.

Na snimku se ne vide posljedice udara.

IDF saopštava da ne zna za bilo kakvo oštećenje PVO lansera Gvozdena kupola.

Napad na školu kod izbjegličkog kampa Nuseirat – najmanje 27 poginulih

Lokalne vlasti u Pojasu Gaze saopštile su da je najmanje 27 ljudi poginulo u izraelskom napadu na školu Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjegliice u kojoj su smještena raseljena lica.

Napad se dogodio kod izbjegličkog kampa Nuseirat, u centralnoj Gazi.

Izraelska vojska je saopštila da se u školi nalazila baza Hamasa, piše Bi-Bi-Si.

Ispaljene su dvije rakete na učionicu na posljednjem spratu objekta.

Direktor Kancelarije za medije Hamasa odbacio je tvrdnje Izraela da je u školi bilo sjedište ove organizacije.

"To koriste kako bi opravdali brutalni zločin koji su upravo počinili", saopštio je zvaničnik Hamasa za Rojters.

Predstavnici SAD, Katara i Egipta u Dohi rade na finalizovanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven izjavio je da SAD još uvijek čekaju odgovor militantne grupe Hamas na izraelski predlog o prekidu vatre koji je iznio američki predsjednik Džozef Bajden u petak.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu više puta je ponovio da neće biti trajnog mira sve dok Hamas ne bude uništen, a politički lider Hamasa je rekao da će ozbiljno pristupiti svakom sporazumu koji podrazumijeva potpuni prekid rata, povlačenje izraelske vojske i razmjenu talaca za palestinske zarobljenike.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je Izrael spreman za veoma snažnu akciju na sjeveru Izraela, navodeći da će to obnoviti bezbjednost "na ovaj ili onaj način“ u oblasti koja je na meti Hezbolaha.

Za to vrijeme, ta militantna grupa iz Libana je saopštio da je vođenom raketom gađalo izraelski odbrambeni sistem Gvozdenu kupolu u Ramot Naftali.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč upozorila je da je izraelska vojska koristila municiju sa bijelim fosforom na jugu Libana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније