Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

05. 05. 2024. 16:06 >> 16:14
Čitaj mi:

APEL

Porodice talaca pozivaju Netanjahua da obezbijedi sporazum o primirju

Forum porodica talaca i nestalih apelovao je danas, uoči obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust, na premijera Benjamina Netanjahua da "zanemari sav politički pritisak" i sjeti se obećanja "nikada više", te obijezbedi sporazum o oslobađanju Izraelaca zatočenih u Gazi.

Kako je navela organizacija koja predstavlja "porodice koje su bile šokirane jer su čule, da je, i u vrijeme kada postoji oprezni optimizam da je sporazum moguć i prije zvaničnog odgovora Hamasa, premijer dva puta rekao da se ne sklapa".

"Uoči Dana sjećanja na mučenike i heroje Holokausta želimo da vas podsjetimo šta ste obećavali svake godine - 'Nikad više'. Morate zanemariti sav politički pritisak", saopštila je ta organizacija.

Ocijenjeno je da je sada vrijeme da se "predvodi, pokaže hrabrost i obezbijedi povratak svih 132 (ljudi) koje drže teroristički monstrumi Hamasa, živih, radi rehabilitacije i ubijenih, da bi se sahranili".

Saopštenje je objavljeno na dan kada se očekuje nastavak razgovora u Kairu o potencijalnom sporazumu.

Kako se vjeruje sporazum o kojem se razgovora sastaji se iz nekoliko faza. U prvoj fazi bi se oslobodio ograničen broj takozvanih "humanitarih" talaca za primirje od nekoliko nedjelja.

U narednim fazama oslobodilo bi se još više zatočenih u zamjenu za Palestince u izraelskim zatvorima i postoji mogućnost uspostavljanja čvršćeg primirja.

Hamas, međutim, insistira da neće pristati na sporazum koji ne uključuje kraj rata.

Jedan izraelski zvaničnik, za koga se vjeruje da je Netanjahu, saopštio je u subotu da neće biti sporazuma koji podrazumijeva kraj borbi započetih 7. oktobra prošle godine poslije napada palestinskih ekstremista na jug Izraela, prenijeli su izraelski mediji.

Oko 1.200 ljudi je tada ubijeno i 250 oteto u napadima koje je predvodio Hamas. U ratu koji je potom izbio poginulo je u Pojasu Gaze više od 34.000 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније