Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

11. 03. 2024. 12:19 >> 12:20
Čitaj mi:

PARLAMENTARNI IZBORI

Portugal: Tijesna pobjeda konzervativaca, socijalisti priznali poraz

Opozicija desnog centra, Demokratski savez (AD) odnio je tijesnu pobjedu nad socijalistima na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Portugalu, pokazuju gotovo potpuni rezultati.

Lider Demokratske alijanse (AD) Luiš Montenegro je proglasio pobjedu, ali je nejasno da li će uspjeti da sastavi potrebnu većinu od 116 poslanika bez podrške ekstremne desnice Šega, s kojom je odbio da pregovara.

Prema rano jutros objavljenim podacima, Demokratska alijansa osvojila je 29,49 odsto odnosno najmanje 79 od ukupno 230 mandata u novom parlamentu.

Socijalistička partija (PS) koja je prije dvije godine osvojila apsolutnu većinu, dobila je 28,66 odsto glasova ili 77 mjesta.

Ekstremno desna partija Šega imaće u novom parlamentu najmanje 48 poslanika, što je četvorostruko u odnosu na prethodni saziv.

Montenegro je proglasivši pobjedu rekao da želi da vlada s "relativnom većinom" u parlamentu, ponovivši da odbija da vodi zemlju uz podršku ekstremne desnice. On je dodao da je ključno da se stranke u novom parlamentu ponašaju odgovorno i "poštuju volju portugalskog naroda".

Lider socijalista Pedro Nunjo Santoš priznao je poraz i odbacio mogućnost da podrži program AD koji uključuje smanjivanje poreza.

Montenegro, koji očekuje da mu šef države zvanično povjeri mandat, rekao je da se nada da socijalsiti i Šega "neće stvoriti negativni savez kako bi spriječili vladu koju Portugalci žele".

Santoš je rekao da će njegova stranka sada biti na čelu opozicije koju ne smije da prepusti partiji Šega.

Ekstremno desna stranka Šega kampanju je vodila obećavajući borbu protiv korupcije i izražavajući neprijateljstvo prema onome što vidi kao "pretjeranu" imigraciju.

Lider stranke Šega Andre Ventura rekao je novinarima da nedjeljni izbori "jasno pokazuju da Portugalci žele vladu AD-i Šege". Ranije je rekao da će Montenegro biti odgovoran za političku nestabilnost, ako odbije da pregovara.

U Portugalu su se decenijama na vlasti smjenjivale umjerene partije desnog i lijevog centra, socijaldemokrate i socijalisti, a porast podrške radikalnoj desnici ukazuje na zaokret na porutgalskoj političkoj sceni i, po ocjeni analitičara, vjerovatno najavljuje period političke neizvjesnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније