Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

28. 04. 2024. 20:31 >> 20:32
Čitaj mi:

PROMOCIJA IZDANJA

Monografija UCG 1974-2024: Temelj svih budućih istraživanja

Monografija Univerzitet Crne Gore 1974-2024 donosi pouzdane i sistematizovane podatke o nastanku, razvoju, radu i organizaciji jedinog državnog Univerziteta, prateći sve njegove mijene kroz poluvjekovno trajanje, kazala je prof. dr Rajka Glušica, članica Uređivačkog odbora, na promociji Monografije koja je večeras okupila akademsku zajednicu na UCG.

„Sa preko 300 strana Monografije kroz brojne podatke i fotografije dobijamo potpunu sliku stanja na Univerzitetu u svim fazama njegovog razvoja, ali i podsjećanje na značajne ljude, univerzitetske profesore, studente i događaje koji su presudno uticali na sudbinu Univerziteta. Monografija predstavlja kapitalno djelo koje će biti temelj svih budućih istraživanja o najznačajnijoj obrazovnoj, naučnoistraživačkoj i umjetničkoj instituciji u Crnoj Gori“, rekla je profesorica Glušica.

Na promociji su govorili članovi Uređivačkog odbora koji su bili aktivni učesnici u kreiranju ovog izdanja tokom protekle godine.

Prof. dr Ljubiša Stanković, predsjednik Uređivačkog odbora Monografije, naglasio je „jubilej 50 godina postojanja Univerziteta Crne Gore je svakako najznačajniji događaj u državi ove godine.“

„Monografija koju promovišemo je napisana da bi se zabilježili i od zaborava otrgli mnogi važni događaji iz poluvjekovnog života Univerziteta Crne Gore, vezani za njegovo osnivanje, razvoj, organizaciju, reforme, da bi se ukazalo na svijetle primjere i dostiguća, kao i na posebnu društvenu misiju u razvoju Crne Gore i ponovnom zaokruživanju njene, sa manjim istorijskim prekidima, hiljadugodišnje državnosti“, objasnio je profesor Stanković.

Monografija dokumentuje i značaj organizacionih jedinica Univerziteta koje su se kroz nastavnu, naučnoistraživačku i projektnu djelatnost pozicionirale na akademskoj mapi Evrope.

"Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme došlo. Sazrijevanjem i potrebama vremena i društva, prije 27 godina je osnovan i počeo sa radom Medicinski fakultet UCG", istakao je prof. dr Miodrag Radunović, dekan fakulteta, na promociji.

Pored naučnoistraživačkog i obrazovnog aspekta, Monografija dokumentuje i aspekte evolucije kulturnog i umjetničkog života naše zemlje, koji se, kako smatra prof. dr Nikola Vukčević, jasno dijeli na period „prije i nakon uspostavljanja akademskih institucija za obrazovanje umjetnika u Crnoj Gori“.

"Uspostavljanjem Muzičke akademije, Fakulteta likovnih umjetnosti i Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju - došlo je do pojave suštinskog impulsa za razvoj i dalju diferencijaciju umjetničkih disciplina i obrazovnih profila, te kreiranja različitih komplementarnih aktivnosti. Kvalitet obrazovanja koje ove institucije danas nude iz niza umjetničkih disciplina ističe se višedecenijskim iskustvom, razvojem metoda, međunarodnom interakcijom i multidimenzionalnom komunikacijom sa umjetničkom praksom, a - navedene institucije, bez dileme, imaju ključnu ulogu u formiranju cjelokupne kulturne scene Crne Gore", naveo je Vukčević.

Prof. dr Sonja Tomović-Šundić je zaključila da je od osnivanja 1974. godine Univerzitet "stjecište znanja i nauke, akademska zajednica predavača i studenata, lozinka naše prosvijećenosti, bez čega je nemoguće govoriti o duhovnom i kulturnom, ali političkom i ekonomskom razvitku Crne Gore".

"Ova Monografija je sinteza njegovog razvojnog puta i sazrijevanja u respektabilnu instituciju, nastojanje da se napravi što sveobuhvatniji pregled i valorizuju najznačajniji procesi i njihovi učesnici koji su obilježili njegovo poluvjekovno trajanje. S namjerom da se ukaže na magistralne pravce njegovog strateškog djelovanja u XXI vijeku", poručila je Tomović-Šundić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније