Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.M.Lj. [ N1 ]

24. 06. 2024. 22:22 >> 22:22
10
Čitaj mi:

"bezbjednosni rizik"

Štukan deportovan u BiH: Nezavisni intelektualac opasan po Srbiju

Bosanskohercegovački glumac i književnik Feđa Štukan deportovan je danas iz Srbije, nakon što je u nedelju zadržan na aerodromu "Nikola Tesla".

Štukanu je policija uručila rješenje - da predstavlja "bezbjednosnu opasnost" po Srbiju, potvrdio je njegov advokat Sead Spahović. Štukan razlog za to što je nepoželjan vidi u svojoj knjizi Blank i podršci protestima protiv nasilja.

Umjesto gost na festivalu Krokodil, bosansko-hercegovački glumac i književnik bio je zatočenik na beogradskom aerodromu.

„Dolje na carinskom prelazu, na granici, na aerodromu, u prostoriji jednoj za ljude koji čekaju deportaciju“, naveo je Feđa Štukan u svom javljanju sa aerodroma u nedjelju uveče.

Deportacija je uslijedila u ponedjeljak u 13:45, kada se ukrcao na avion koji ga je vratio nazad u BiH. Sa sobom ima papir u kojem se navodi da predstavlja „bezbjednosnu opasnost“ po Srbiju.

„Oni su ocijenili da jedan nezavisni intelektualac predstavlja bezbjednosni rizik za Srbiju. A ja mislim da je to tačno. Mislim da su tu u pravu i da je već došlo vrijeme kada je svaki nezavisni intelektualac opasan, ne za Srbiju, nego za vlast“, kaže advokat Sead Spahović.

Dokument se bazira na procjenama službenih organa i nema pravnog lijeka za rješenje koje mu je uručila policija, ali nema ni argumentacije kako i na koji način Štukan ugrožava nacionalnu bezbjednost Srbije, pojašnjava Spahović.

„Ovdje je jasno da se ne radi o osobi koja ugrožava bezbjednost Srbije već je ovo čisto jedan diskriminatorni, jedan politički akt da se kazni zbog toga što je učestvovao u demonstracijama građana protiv nasilja“, navodi advokat.

Vjerovao je da će u ovakvu situaciju doći nakon knjige Blank u kojoj piše o ratu u Bosni devedesetih godina.

„Pojavljivanje na prošlogodišnjim demonstracijama protiv nasilja u Beogradu je zapravo jedna kapljica koja se čekala da nešto pokrene. Jer imam ojsećaj da ta knjiga već dugo boli nacionaliste. Mislim, boli i nacionaliste i ovde, i u Hrvatskoj, i u Srbiji“, rekao je Feđa Štukan.

Šta s onima koji drugačije misle u Srbiji?

„Mi, građani ove države, treba da se zapitamo da li smo mi sljedeći. Mislim da jesmo, ako se ovakav scenario bude nastavio. Prvo se traže neprijatelji u regionu i onda neko zakuca i na vaša vrata. I to je sledeći korak“, kaže za N1 reditelj Janko Baljak.

Anestezirano društvo, dodaje, sve slabije reaguje na ovakve slučajeve koji bi morali da budu alarm.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније