Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ A.B. ]

13. 11. 2023. 14:54 >> 14:56

PROMOCIJA ROMANA FEĐE ŠTUKANA

"Blank" kandidat za srednjoškolsku lektiru u Crnoj Gori

Promocija autobiografskog romana “Blank” bosanskohercegovačkog glumca Feđe Štukana održana je sinoć tivatskom Centru za kulturu.

Štukan se u sinoćnjem razgovoru osvrnuo i na svoj boravak u Crnoj Gori sa početka 90-tih , svojoj ljubavi iz Boke ali i čestim gostovanjima sada , naročito u Baru gdje je njegova knjiga postala lektira u srednjoj školi.

“Knjiga je zamišljena kao sinopsis za film koji su trebali režirati i producirati Anđelina Džoli i Bred Pit. Ideja je bila da se napiše kratki sinopsis na dvije strane, ali su stvari izmakle kontroli pa im je poslao 30 prevedenih strana. Ušli smo u dogovor za rad na scenariju. Pjer Žalica, bosanskohercegovački režiser je napisao 90 odsto tog romana u scenariju za film. Pjer je ušao u neki drugi posao pa je na 120. stranici scenarija stao, Anđelina i Bred su doživjeli bračni brodolom, tako da je tu završena priča o pravljenju filma”, objasnio je Štukan.

 

Roman “Blank je priča u kojoj se opisuje odlazak u specijalnu jedinicu tokom rata u Bosni, bjekstvo iz vojske, boravak u neuropsihijatrijskoj bolnici, heroinskoj, pa alkoholičarskoj zavisnosti.,..To je priča o gubitku velike ljubavi, o smrti, politici, vjeri,mržnji i ljubavi.

"Blank” surovo i bez licemjerja demistifikuje bosanski rat koji vode lokalni lopovi, aminuju hodže i popovi, a koriste političari svih fela. “Blank” je i demistifikacija religije. Ova knjiga demistifikuje i državu koja ubija vlastitu djecu, a predstavlja na kraju i demistifikaciju međunarodne politike koja, uz šampanjac, kavijar i diplomatski humor, posmatra predstavu i aplaudira glumcima koji stvarno umiru na životnoj pozornici pretvorenoj u gladijatorsku arenu”, pojasnio je Štukan. 

“Blank” je obavezna literatura na univerzitetu u Londonu i Mostarskom univerzitetu, a kandidat je za srednjoškolsku lektiru u Crnoj Gori.

Do sada je preveden na engleski, francuski i italijanski jezik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније