Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.M.Lj. [ Mina ]

02. 05. 2024. 15:15 >> 15:19

AKCIJA POLICIJE

U Hrvatskoj hapšenja zbog primanja mita

Bivši pomoćnik hrvatskog ministra kulture Davor Trupković i bivši dekan i profesor na Geodetskom fakultetu u Zagrebu Almin Đapo i Boško Pribičević, uhapšeni su danas zbog korupcije na zahtjev Kancelarije evropskog javnog tužioca.

 

Oni se sumnjiče da su primili mito od 39 hiljada eura u vezi sa procjenom štete na objektima kulture usljed zemljotresa koji je 22. marta 2020. godine pogodio područje Zagreba, kao i Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Trupković se sumnjiči da je, kao šef tima za pregled i identifikaciju oštećenih zgrada, od Geodetskog fakulteta primio mito od 39 hiljada eura i pametni sat "epl voč" kako bi angažovao tu visokoobrazovnu instituciju na poslovima popisa i procjene štete na nepokretnim kulturnim dobrima, što je uključivalo i trodimenzionalno dokumentovanje oštećenja.

On je, kao funkcioner u Ministarstvu kulture i medija, znao da Geodetski fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova i da bi za to morao da angažuje jedno trgovačko društvo, prenose hrvatski mediji

Dokazi pokazuju da su to trgovačko društvo kontrolisali dekan Geodetskog fakulteta i profesor, koji su bili stvarni korisnici tog aranžmana.

 Ministarstvo kulture i medija Hrvatske isplatilo je Geodetskom fakultetu više od 2,5 miliona eura, a oko 800 hiljada eura knjiženo je na teret Fonda solidarnosti Evropske unije (EU).

Zbog nesprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabavke, taj iznos je potom preknjižen na teret budžeta Hrvatske.

Smatra se da je preplaćivanjem radova zbog “prenaduvanih” cijena nanesena šteta budžetu Hrvatske od preko milion eura, a zbog loše obavljenog posla i, u nekim slučajevima, nepostojanja trodimenzionalnih snimaka, te poslove su morale ponovno obavljati druge kompanije, što je dovelo do dodatnih troškova. 

Protiv trojice uhapšenih Kancelarija evropskog javnog tužioca je donijela rješenje o proširenju i sprovođenju istrage.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније