Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

17. 05. 2024. 08:46 >> 08:58
1

civilni sektor

Smanjenje kazne silovatelju šamar u lice kompletnom društvu

Odluku Apelacionog suda da višestrukom silovatelju maloljetnice smanji kaznu zatvora sa 15 na osam godina iz civilnog sektra vide kao šamar u lice kompletnom društvu. Smatraju da ovakve presude samo ohrabruju nasilnike.

U Podgorici je prekjuče održan građanski protest zbog odluke Apelacionog suda da B.B. (50) osuđenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice smanji kaznu sa 15 na osam godina zatvora. Sa protesta je poručeno da djeca u Crnoj Gori nijesu zaštićena od silovanja i seksualnog zlostavljanja i zatražena je stroža kaznena politika za krivična djela iz te oblasti.

Aida Perović iz NVO "PRIMA" presudu Apelacionog suda vidi kao šamar kompletnom društvu.

"Ova poruka je, rekla bih šamar kompletnom crnogorskom društvu, našim porodicama a pogotovu žrtvama seksualnog nasilja. Znamo da je to oblast krivičnih djela koje se najmanje prijavljuje i ovo je ohrabrilo počinioce a obeshrabrilo žrtve", kazala je Perović u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG.

Ona je kazala da je Vijeće Apelacinog suda pokazalo senzibilitet prema počiniocu ali ne i prema maloljetnoj djevojčici.

Kristina Mihailović iz Udruženja "Roditelji" smatra da ovakve presude ohrabruju nasilnike.

"To je sumorna slika crnogorskog društva koje za najgora djela koja mogu djeci da se dese nema ni adekvatne kazne niti sistem zaštite nakon toga", kazala je Mihailović.

Advokatica Snežana Mićanović Nikčević kaže da je i kao žena i kao advokat šokirana ovakvom odlukom.

"Ne znam šta bi trebalo da se desi i koja otežavajuća okolnost, jer govorimo o pravosnažnoj presudi, da bi se izrekla maksimalna kazna zatvora. Ako imamo činjenicu da je počinilac preko 20 puta silovao maloljetnicu, koristio prijetnje, ucijene i slično. Sa aspekta struke smatram da ovako nešto nije smjelo da se desi i nijesam saglasna sa stavom Apelacionog suda da ovo nijesu naročite okolnosti", kazala je Mićanović Nikčević.

Saglasna je da se sa ovakvom kaznenom politikom samo ohrabruju počinioci.

"Ovo je tema koja kod roditelja izaziva gnijev i ljutnju jer se ovo svako malo dešava", dodala je Mihailović.

Sa potesta je zatraženo da se izvrši revizija presude.

Perović je kazala da na osnovu svega što se do sada moglo vidjeti, ne nada se mnogo.

Vrhovni sud je najavio da će preisputati ovu odluku.

Perović poručuje da je potrebna dalja reakcija javnosti.

"Samo uz kontinuiran pritisak javnosti možemo izdejstvovati pravdu za našu djecu", kazala je Perović.

Advokatica Mićanović Nikčević je kazala i da je problem kaznena politika koja je, kako smatra, izuzetno blaga za ovakva djela.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније