Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS ]

25. 09. 2023. 13:32 >> 13:34
5

STANO

Na Kosovu došlo do veoma opasne situacije, mora da dođe do deeskalacije

Portparol EU Peter Stano ponovio je da je Evropska unija jasno osudila jučerašnja dešavanja u selu Banjska na sjeveru Kosova, da je došlo do veoma opasne situacije i da mora da dođe do deeskalacije.

On je na konferenciji za novinare istakao da mora da se nađe izlaz iz stalnih kriza na Kosovu kroz dijalog i da mora da dođe do deeskalacije.

"Apelujemo na obje strane da dođe do deeskalacije", rekao je Stano.

On je ponovio da su svi stavovi EU o stanju na Kosovu sadržani u prošlonedjeljnom saopštenju u kome se navodi veoma jasno šta EU očekuje od obje strane.

"EU je veoma jasna - mi smo posrednik. Obje strane žele da se pridruže EU, a njihov put ide preko dijaloga. Sve to je veoma jasno rečeno u saopštenju članica EU - kako moraju da se ponašaju da bi ušle u EU", rekao je Stano.

Na pitanje albanskih novinara da li postoji mogućnost da se uvedu mjere, Stano je rekao da je istraga još u toku i da se još ispituju sve činjenice o tom, rekao je Stano, terorističkom aktu.

"Mjere uvedene Kosovu nisu sankcije, od starta smo rekli da je EU bila jasna da su mjere privremene. Ukoliko EU nađe razlog uvešće ih i Srbiji", rekao je Stano.

Upitan da li visoki komesar za bezbjednost i spoljnu politiku Žozep Borelj ima u planu još neki sastanak na visokom nivou sa Beogradom i Prištinom, Stano je rekao da je to dio dijaloga i da će strane pozvati kada bude prigodno.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније