Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ RSE ]

06. 08. 2024. 16:37 >> 16:37
2

Peter Stano

Mjere Kosova na sjeveru zemlje dovode do dalje eskalacije

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je posredno nagovijestio da bi nedavne akcije kosovskih vlasti na sjeveru zemlje, mogle negativno uticati na mogućnost ukidanja kaznenih mjera.

"Činjenica da je EU prošle godine uvela mjere protiv Kosova je odraz koraka koji su doveli do eskalacije. Sada vidimo više jednostranih koraka i više nekoordinisanih akcija. Ovo zapravo nije deeskalacija. Ovo dovodi do dalje eskalacije. Ovo treba jasno da razumiju oni koji donose odluke u Prištini", izjavio je Stano.

Naime, kosovske vlasti su 5. avgusta zatvorile devet objekata Pošte Srbije na sjeveru Kosova, pod obrazloženjem da privredni operateri posluju na teritoriji Kosova bez dozvole i bez registracije u Agenciji za poslovne registre na Kosovu.

Iste noći je reagovala Evropska unija ocijenivši da zatvaranje ekspozitura Pošte Srbije na sjeveru Kosova smatra jednostranim i nekoordinisanim korakom kosovskih vlasti, čime se krše sporazumi koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Dijaloga uz podršku EU.

Portparol Evropske unije Peter Stano je ponovio poziv kosovskim vlastima da preispitaju odluku i pronađu rješenje za to pitanje putem pregovora u okviru Dijaloga.

"Vrlo jasno smo rekli šta očekujemo od Kurtijeve administracije. Očekujemo da preispitaju i pozabave se ovim pitanjem u okviru dijaloga uz posredovanje EU i da iznesu predloge koji bi se bavili mogućim negativnim uticajem ove odluke na narod sjevernog Kosova", izjavio je Stano.

Upitan oko mogućih posljedica po aplikaciju Kosova za kandidatski status, finansijska sredstva iz Plana rasta te mjere koje je EU uvela 2023 godine protiv Kosova, portaprol EU Peter Stano je ocijenio da su sva ova “polja gdje Kosovo ima problema”.

Ranije su se oglasile i Sjedinjene Države, koje su saopštile da su duboko razočarane, kako su navele, jednostranim i nekoordinisanim akcijama Vlade Kosova u vezi sa ekspoziturama Pošta Srbije.

Pošta Srbije je danas saopštila da je kosovska policija na prelazu Jarinje zaustavila kombi vozilo sa pismima, na redovnoj liniji prevoza od Raške u Srbiji ka Gračanici na Kosovu.

Kako je navedeno u saopštenju zaustavljena je pošiljka sa pismima za korisnike na sjeveru Kosova.

Pošta Srbije pozvala je na hitnost rješavanja i smirivanja tenzija i omogućavanja neometanog funkcionisanja poštanskog saobraćaja na sjeveru Kosova.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније